Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är domedagen här

/

Katastroffilmen ”2012” har nått biograferna. Två timmar och 38 minuter lång är denna film om jordens undergång.

Annons

Filmen baseras på mayaindianernas kalender som visar på att domedagen infaller 21 december 2012.
Kommer domedagen att ske då? Man vet ju faktiskt inte, eller?

Det finns de som går och fasar för denna dag, men för att göra livet lite lättare till dess, så har jag lite att berätta om hur många undergångar jorden redan skulle ha drabbats av.

Jehovas vittnen förutsåg jordens första undergång så tidigt som år 1874. Sedan har det fortsatt med år 1878, 1881,1910, 1914, 1915, 1918 och så vidare.

2010 är deras senaste årtal för det världsliga slutet.

Mellan åren 1997 och 1999 skulle den så kallade Armageddons översvämning ha utbrutit. Den ryska vetenskapsmannen Vladimir Sobolyohavs menade på att jordens axel skulle vridas 30 grader och dränka Skandinavien och Storbritannien. Efter detta skulle rymdvarelser anlända till jorden.

Charles Spiegel, en pensionerad psykologiprofessor, har spått att någon gång under året 2001 skulle Atlantis ha återuppstått i Karibien. Strax efter denna händelse skulle det landa 1 000 utomjordiska varelser och sprida ny kunskap till mänskligheten.

Tidskapsel visade framtiden

Och blickar vi framåt lite, så kommer allt liv bli utrotat 2016 på grund av biologisk krigsföring. Detta enligt professor Lloyd Cunningdale, Salt Lake City, USA. Lloyd förutspådde årtalet genom att göra en utgrävning, där en samling nybyggare blivit insnöade många år tidigare. Där fann han en tidskapsel som visade förutsägelser om framtiden.

Självaste Sir Isaac Newton, en vetenskapsman på 1600-talet som har bidragit till ett antal matematiska analyser vi i dag använder oss av, kom fram till att den definitiva Armageddon ska ske år 2060. Han studerade bibeln i cirka 50 år och skrev 4500 sidor om det, för att kunna förutsäga när det skulle ta slut för mänskligheten.

Njut av actionfilmen i stället

Tittar man några århundraden framåt blir det ett Armageddon år 2239. Detta enligt biskop Usshers metod när man utgår från den judiska kalendern.

Vad ska man ta med sig ifrån detta? För att lugna de mest oroliga, har ju alla världens ände-profetior hittills inte slagit in. Och tittar man hur analyserna är gjorda kan man konstatera att det är på en hel del ganska så lösa grunder.

Att studera bibeln i 50 år för att sia om världens undergång. Nja, vad ska man säga?

Duktigt av Sir Isaac att ägna så mycket tid till att ta reda på när vi människor ska utplånas.

I detta gråtråkiga, sollösa höstväder, räcker det med att kämpa emot den oändliga trötthet som berövar kroppen sin vitalitet, och får oss människor att hamna i zombieliknande tillstånd.

Gå på filmen. Det ska jag göra. Det är ett mysigt tidsfördriv under en sådan här trist period. Ta med din flickvän/pojkvän, kramas och mys. Det är bara en actionfilm än så länge.

Grubbla inte över domedagen, för som sagt vi har även ett Armageddon så långt fram som år 2239. Vi kan alltså lätta på oron, och ta den siade undergången längre fram i stället.

Mer läsning

Annons