Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Helin tillbaka i rampljuset

/
  • Hej Helin. I kommande dansksvenska tv-serien

En död kvinna hittas mitt på Öresundsbron.

Det är upptakten till "Bron", en ny dansksvensk SVT-serie av namn från bland annat "Mordkommissionen" och "Brottet".

I huvudrollen: Sofia Helin.

Annons

En bro. Ett lik. Två mordutredare.

"Bron" börjar med att de båda poliserna Saga från Sverige och Martin från Danmark möts mitt på Öresundsbron där en kvinna hittats död.

Serien utspelas i Malmö och Köpenhamn och är på alla sätt en samproduktion mellan de två länderna. Huvudförfattaren är svensk (Hans Rosenfeldt), huvudregissören dansk (Charlotte Sieling) och både skådisar, manusförfattare och producenter en mix mellan de båda länderna och med erfarenhet från produktioner som "Mordkommissionen", "Brottet", "Oskyldigt dömd" och "Storm".

Som novellfilmer

Saga spelas av Sofia Helin som spelat den kvinnliga huvudrollen i "Masjävlar", "Arn" och "Nina Frisk".

– Det är jättespännande att vara med i ett dansksvenskt projekt. I Sverige har vi våra koder som vi känner väl; nu får vi stå få tå för att lyssna in danskarnas koder, och de får göra samma sak, säger Sofia Helin.

– Men den stora skillnaden är att "Bron" under tio avsnitt bara behandlar ett enda fall. Ett fall som sedan växer ut till flera småhistorier, som novellfilmer i den stora berättelsen. I och med att vi har så gott om tid kan vi gå förbi schablonerna i berättandet och gestalta mer komplexa situationer och människor.

Sofia Helin har inte synts mycket sedan de två stora rollerna i "Arn" och "Nina Frisk". Förklaringen visar sig vara enkel:

– Jag har fött barn och varit hemma. Men i våras började jag jobba igen. Jag har avslutat ungdomsserien "Svaleskär" och är med i Åsa-Nisse-filmen som Fröken Britta, flickvän till handlare Sjökvist som spelas av Johan Rabaeus.

"Älskar svenska deckare"

I "Bron" spelas Sofia Helins motpart Martin av den danske kultskådisen Kim Bodnia som slog igenom stort med roller i "Pusher" och "Nattvakten". Han är inte orolig för att danskarna ska ha blivit för bortskämda med högklassiga tv-serier.

– Det är inget tvivel om att danskarna kommer att följa "Bron" som sin egen serie även om huvudförfattaren är svensk. Vi danskar älskar svenska deckare. Tidigare har danska och svenska skådisar haft gästroller i varandras serier, nu får vi vi följa rollfigurerna ordentligt. Det blir som en helhet, två länder som är ett land. Det är också därför som serien heter "Bron".

"Bron" ska sändas i SVT i tio timslånga avsnitt under hösten 2011. I övriga roller syns bland andra Magnus Krepper och Tuvalisa Rangström.

Mer läsning

Annons