Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Solsidan” går upp igen

/
  • Tillbaka! Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin, Mia Skäringer och Felix Herngren som det neurotiska 30 plus-gänget i ”Solsidan”.

En serie om rika, bortskämda, neurotiska familjer i ett av Stockholms lyxområden?

”Solsidans” succé är inte lättförklarlig.

På söndag är det premiär i TV 4 för säsong två.

Annons

Tv-pris för årets program. Tv-pris för årets humorgrogram. Finfina tittarsiffror. Lyriska recensioner. ”Solsidan” är, enkelt uttryckt, ett tv-fenomen.

Ett fenomen som förklaras – hur då, Felix Herngren, manusförfattare, regissör och huvudfigur i rollen som den neurotiske, nyblivne pappan Alex?

– Vi har jobbat mycket med igenkänning. Alla människor är likadana. De som har mycket pengar har ungefär samma problem som alla andra, som med sina relationer.

Mia Skäringer, som spelar Alex fru Anna, är inne på samma spår.

– Även jag som arbetarklassbarn kan känna igen mig i alla rollfigurer. Jag får oerhört fin respons på ”Solsidan” när jag träffar folk, nästan chockartat. Det är fantastiskt kul att folk känner igen sig så mycket. Jag har stått på badhuset, med muttan i vädret, och diskuterat ”Solsidan” med någon medan barnen varit skitsura. Det kan vara svårt med gränsdragningen, men att få den responsen, det kan inte bli bättre.

Jämställdhetsträsket

När säsong två, med tio nya avsnitt, börjar har Alex och Mias dotter blivit tre månader. Och hennes föräldrar har fått ytterligare en anledning att missförstå varandra.

– Ja, det är det där med att plötsligt vara tre. Vi gräver en del i vad som händer i relationen när man fått barn, säger Skäringer.

– Man får lägga sitt eget ego på hyllan, men det blir ändå mycket frustration med jämställdhetsträsket: ”vad gör han, vad gör hon?” Dålig sexlust och trötthet – samtidigt som Anna får fortsätta att stötas och blötas med de andra tjejerna i Solsidan.

Familjen har också flyttat till ett nytt hus – men annars är det mesta som vanligt.

– Vi trasslar på lite som i säsong ett. Några nya rollfigurer är med, men tittarna kommer inte att känna ”oj, vad har de gjort med ’Solsidan’”? lovar Herngren.

Kalas på potatissallad

En som definitivt är som vanligt är Ove (Henrik Dorsin), grannen från helvetets sjunde krets.

– Ove har inga bekymmer. Men i ett avsnitt får vi lite inblick i hans... tvivel på livet. Det är när han fyller fyrtio och har kalas med potatissallad och två skivor rostbiff per man, säger Henrik Dorsin.

Felix Herngrens kommande projekt är filmatiseringen av bästsäljaren ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Men han kan redan nu utlova en säsong tre av ”Solsidan”.

– Vi har inte börjat jobba med det än, men någon gång kommer det.

Mer läsning

Annons