Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarplåga på Slick city

/

Svennebananernas fiende nummer ett kommer till Slick city på torsdag. Promoe förlänger Gävle-sommaren med sin sommarplåga.

Annons

Rapparen Promoes plånbok tackar nog "Svennebanan", årets svenska sommarplåga. Men frågan är vad Promoe själv – en seriös artist som kritiserar kapitalismen – tycker om att hans stora hit är en kul krumelur?

I vintras var det blott de initierade som kände till Promoe. Men nu är han ett namn som säkerligen kan dra en del folk till Slick city (Heartbreak Hotel), även om de är där bara för att höra en låt.

Om man har någorlunda koll på populärkulturen har man vid det här laget sett den mycket roande videon till "Svennebanan", där regissören har använt sig av privata bilder från en svensexa på en färja. Promoe skrev låten som ett skämt efter att ha kommit hem från en semester i Thailand. Texten hånar den svenska alkoholkulturen.

– Jag gjorde bara en uppräkning av alla "svenniga" grejer. Det blir ju en speciell jargong bland fulla svenskar utomlands, säger han.

Sommarplågan "Svennebanan" är förstås inte Promoes enda låt. I våras släppte han "Kråksången", ett album som är hans första på svenska.

– Att skriva på svenska har öppnat en ny värld. Det är lättare att få med humor, mer subtila nyanser. Det blir mer känslosamt också, man kan inte gömma sig bakom språket.

Den som vill ha pop istället för rap på svenska kan för övrigt komma till Heartbreak den 2 oktober, när Patrik Isaksson är gästartist under Farbror Fläsks framträdande. Nästa Klubb Kompass på Slick city med Tony Senghore är nästa onsdag.

Annons