Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistik kan vara roligt

Statistik är roligt säger jag. Neeeej säger ni då kanske. Men statistik är kul. I jul i alla fall.

Annons

För varje år i december (tror jag) sitter några kluriga typer på min favoritmyndighet Statistiska Centralbyrån (SCB) och undersöker nåt som har med julen och gärna jultomten att göra. Häromåret hade de (eller möjligen några andra, jag minns inte riktigt) räknat ut hur snabbt jultomten var tvungen att åka om han skulle hinna hem till alla hushåll med barn i på jorden även med hänsyn till tidsskillnaden och det var ju väldigt snabbt kan man säga.

I år har de kommit fram till att tomten bor i Finspång.

Såhär skriver TT: ”Logistiken talar starkt för Finspång, bara en sådan sak. SCB har utgått från tomtens ivrigaste kunder – alla under 13 år i Sverige. Därefter har man kollat var alla barnen bor och sedan med hjälp av tusen tomtenissar, datorer och oändliga mängder djupt tänkande fått fram ett demografiskt centrum. Det finns i skogen utanför Finspång (...). Vackert och ostört. Perfekt för en säsongsarbetare” och så konstaterar de att inom 20 mil finns 701 000 barn, inom 30 över miljonen och så fortsätter de: ”Till sin hjälp har tomten en rad nissar, placerade i länens demografiska centrum. Tomtebranschen är som hamburgerkedjor – man måste vara nära kunderna”.

Gästriketomten bor inte, som man kanske skulle kunna tro, i Arbetarbladets konferensrum på centralredaktionen i Gävle där han troget sitter varje skyltsöndag och delar ut identiska julklappar åt barnen som ritat teckningar till honom. Nej, han bor i Ockelbo, nära Sjövik.

Det är bara att åka dit och kolla.

Jullåtar brukar också vara föremål för diverse statistik och långa listor såhär års. I år är det företaget Philips som står för den roligaste. De har vänt på steken och gett oss jullåtarna vi älskar att hata. De har dragit igång en kampanj som de kallar ”X-mas shit list” där de tänker sig kora julspellistan från helvetet genom att samla svenska folkets julplågor. Den presenteras förstås på julafton, men i förhandsstatistiken är det Sean Banans ”Fira jul”, Justin Biebers ”Mistletoe”, Basshunters ”Jingle Bells” och Carolas (den enda artisten med två låtar på listan) ”Stilla natt” och ”Nu tändas tusen juleljus”.

Inte så svårt att skriva under på kanske? Helt osugen är man emellertid att lyssna på just den listan (passa hellre på att lyssna på Erik Süss finfina lista med jullåtar – se nästa uppslag).

Och håll med nu. Statistik är kul. Hur skulle vi annars veta att huvudtomten bor i Finspång och hans hantlangare i Ockelbo? Att vi avskyr Sean Banans och Justin Biebers jullåtar visste vi kanske redan men nu har vi det svart på vitt. Bra så.

God jul nu.

Mer läsning

Annons