Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp! Nu lyser det rött!

/

Höstens bästa sminktrend är enkel: röda läppar och inget mer. Mustigt mörkröda och matta är hetast.

Men se till att de är målade med omsorg.

Annons

Den klassiska röda munnen blir aldrig omodern. Och i höst är den hetare än någonsin, både i sitt klassiska utförande och i alternativa utföranden. Mörka, markerade läppar, som ska vara matta och oglossiga, matchar det minimalistiska modet.
– Generellt kommer alltid lite tyngre färger framåt hösten, som brunröda och lilaröda nyanser som är mer mättade och har dramatik och värme. I höst skulle jag gissa på att det bli trendigt med en mörk röd som går åt lila, säger Amelie Öhrn, makeupartist och butikschef på Face Stockholm.
I våras började man se mycket av den röda munnen som i ensamt majestät får regera ansiktet. Ingen mascara, ingen eyeliner utan snarare ögon och bryn som har pudrats ner till blekast möjliga för att verkligen framhäva de signal- röda läpparna. Teatralt och effektfullt. På catwalken hos John Galliano pekade trenden mot en slarvigt målad stain-variant som om man just ätit blåbär, medan Martin Margielas var hastigt utkletad i ena mungipan.
Hur man än väljer att bära dem är röda läppar ett statement. De sticker ut och väcker uppmärksamhet. Men passar alla i röda läppar? Det tycker Amelie Öhrn.
– Jag är ju en förespråkare för röda läppar. Många tycker inte att de passar i det, men jag tycker att det är en fråga om inställning. Det finns så många nyanser och varianter av röda läppstift, det finns pigmentrika och tunna.
– Det handlar om tycke och smak och framför allt vana. Det finns något där ute för alla. Men är man inte van kanske man inte ska börja med det mest täckande och matta utan något mer mjukt och transparent.
Hur hittar man rätt nyans?
– Jag tycker att man ska be om hjälp i butiken. Och prova sig fram. Ta tid på sig och känna efter vad man tycker.

Mer läsning

Annons