Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förändringar i tv-världen

/

Pratshowvärlden förändras.
Klassikern "The Tonight show" får nu en ny programledare, när Conan O'Brien tar över efter Jay Leno.
Men den stora förändringen är att pratet nu tar över mer av tv-tablån.

Annons

USA valde en ny president i höstas. I går kväll satte sig en ny kung på tronen.

Här i Sverige är det svårt att begripa ståhejet kring att ”The Tonight show” nu har bytt programledare, från Jay Leno till Conan O'Brien.

Men den som har följt rapporteringen i amerikansk media de senaste dagarna, eller har sett filmen ”The Late shift” om skeendena när Jay Leno tog över showen 1992 efter Johnny Carson, kan inte ha undgått vilken institution ”The Tonight show” är. Det närmaste vi kan komma är Ingvar Oldsberg, som packade ner sina göteborgsvitsar och Björn Hellberg i en flyttkartong och lämnade över tåget till Kristian Luuk.

Sena pratshower på amerikansk tv följer en strikt formel, med en humoristisk öppningsmonolog, sedan förflyttar sig programledaren till sitt skrivbord för lite inspelade sketcher och snack med husbandets kapellmästare, vilket följs av ett par kändisgäster och ett avslutande musikframträdande som drar ner ridån.

I denna genre är ”The Tonight show” på NBC flaggskeppet, juvelen i kronan. Nämnda filmen ”The Late shift” porträtterar de bittra striderna som följde när den legendariske programledaren Johnny Carson abdikerade, och rivalerna Jay Leno och David Letterman som prinsar i ett Shakespeare-drama slogs om kungariket, en strid som den senare förlorade och med blödande prestige fick fly.

Det som hände då var att David Letterman ändrade reglerna och skapade sitt eget kungarike på den rivaliserande kanalen CBS, och alltsedan dess har pratshowstriden fortsatt, från ömse sidor av kontinenten – Jay Leno med sina folkliga monologer och fjäskiga intervjuer från västkusten, Letterman med sin intellektuella humor och sarkastiska intervjuer från östkusten.

Efter en inledande tittarvinst för David Lettermans program, vände vindarna och Jay Leno har alltsedan dess regerat tittartoppen för det sena skiftet, med en dryg miljon fler tittare.

Före det att Conan O'Brien tog över bakom skrivbordet, har bara fyra programledare haft det åtråvärda giget: Steve Allen, Jack Paar, Johnny Carson och Jay Leno.

När det redan för fem år sedan förannonserades att Jay Leno skulle bytas ut, var det en nyhet som möttes med förvåning, då Lenos enorma haka har varit en PEZ-hållare som spottat ut en stadig vinst (cirka 100 miljoner dollar årligen) till tv-kanalen. Conan O'Brien, som hade sin show efter Leno, behövde en morot för att fortsätta, sades det.

– Folk försöker alltid göra datorspel där Muhammes Ali möter Mike Tyson, men de var olika människor under olika tidsperioder. Jag tror att det är mitt jobb att komma fram till vad "The Tonight show" ska handla om i den här nya världen som vi lever i, säger O'Brien till nyhetsbyrån AP.

Men flaggskeppet ”The Tonight show” har nu seglat in i hittills okända vatten, i ett föränderligt tv-hav där ingenting längre är sig likt. Showen både stärks och devalveras samtidigt. Å ena sidan hotas tv:s affärsmodell av nätet, en förändring som drabbar dyra dramaserier och som gynnar billiga pratshower, å andra sidan är programmet nu bara en del av en större flotta, med oräkneliga kaptener (Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Craig Ferguson med flera) och nya, snabba satirfregatter som Jon Stewart och Stephen Colberts humorpolitiska hybridshower.

Och så den stora chocken: Jay Leno får en ny pratshow, tidigare på kvällen, ett faktum som får tronskiftet att se ut som att kungen bara har beställt en nyare och flashigare tron.

– Jag ska åka till en avlägsen plats där ingen kan hitta mig - NBC på bästa sändningstid, sa Jay Leno.

Som New York Times konstaterade: ”Det påminner om när Vladimir Putin byter jobb från president till premiärminister.”

Att en amerikansk tv-kanal sänder en pratshow klockan tio på kvällen (och inte halv tolv) är en större omvälvning än vilken stjärt som ockuperar ”The Tonight show”-stolen. Om detta riskspel faller väl ut, kan det rita om hela tv-kartan, med resultatet att vi får se färre dramaserier som är för dyra för en krisande bransch.

Då blir Conan O'Brien återigen lillprinsen, som får dra sina vitsar efter att pappa har stått för kvällens huvudakt.

Det säger någonting om pratshowvärldens konservatism att dessa förändringar upplevs som monumentala. För någonting som inte förändras med O'Briens övertagande är att samtliga pratshowskrivbord innehas av en homogen skara vita män med tämligen likartad bakgrund.

I det senaste presidentvalet vann en svart man, mitt framför näsan på en kvinna. Vita Huset må vara redo för en sådan förändring, resten av USA må vara redo, men ”The Tonight shows” publik är det uppenbarligen inte, även om det är identiska väljare/tittare som det handlar om.

Mer läsning

Annons