Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att boka radions sommarvärdar

/
  • Årets sommarvärdar presenterades i direktsänd tv från Skansens scen i Stockholm. När det första programmet sänds på midsommardagen är det ett år kvar innan P1:s

Att boka årets sommarpratare var svårare än vanligt. Men en mångårig drömbokning blir äntligen av.
- Att ha med Björn Ulvaeus känns väldigt speciellt, säger producenten Bibi Rödöö.

Annons

Att boka nästan 60 sommarvärdar kan vara ett drygt jobb. "Sommars" producent, Bibi Rödöö, säger att det visserligen är väldigt få som tackar nej - ändå kan det vara svårt för många att få tid att medverka.
- I år har det varit ovanligt stökigt bakom kulisserna. Vissa personer har fått ställa in, någon har blivit sjuk och inte kunnat vara med, säger Bibi Rödöö.
Varför har det varit så svårt att få till det?
- Jag vet inte, möjligen beror det på att vi har så många kända människor med i år, säger hon.P1:s "Sommar" drar som vanligt igång på midsommardagen. Först ut i årets upplaga är språkvetaren och tv-profilen Fredrik Lindström. Han följs av sammanlagt 57 andra sommarvärdar. Bland de mest överraskande namnen märks den svenske Hollywood-stjärnan Dolph Lundgren, den före detta KGB-spionen Boris Grigorjev, artisten Robyn och den unga författarinnan Martina Lowden.

Men det finns ett namn som Bibi Rödöö är särskilt nöjd över att kunna presentera.
- Att ha med Björn Ulvaeus känns väldigt speciellt. Det är en person som vi länge har försökt att få med som sommarvärd. Nu tyckte Björn att tiden var mogen. Han kände att han hade något att berätta, säger hon.Bibi Rödöö har varit producent för "Sommar" i tolv år, Björn Ulvaeus har varit på tapeten bra mycket längre tid än så. Själv säger han att det är 30 år sedan han för första gången fick frågan om att medverka i programmet.

Björn Ulvaeus sommarprogram sänds den 13 juli och kommer att handla om minnet.
- Närmare bestämt det episodiska minnet. Förmågan att går tillbaka till en plats och en händelse och känna att "jag var där". Jag är nämligen så dålig på det. Därför tog jag den här möjligheten att försöka fördjupa mig i ämnet och se vad man kan göra åt det, säger han.


När en av Sveriges största låtskrivare får välja musik till sitt eget radioprogram är förväntningarna höga. Men Björn Ulvaeus är förtegen om vilka låtar han kommer att spela.
- Musiken kommer inte ha så mycket med minnet att göra. Jag kommer kommer att spela sådan musik som jag tycker är den bästa popmusiken. Och det som har influerat mig.Popkungen Björn Ulvaeus i all ära, men det är en annan kung som ligger högst på listan över personer som Bibi Rödöö vill höra höra i radion.
- Ja, jag var med och gjorde 60-årsintervjun med hans kungliga höghet. Att ha med honom hade varit något alldeles extra, säger hon.

Kung Carl XVI Gustaf kommer alltså inte, men det är bara ett år kvar till "Sommars" 50-årsjubileum.

- Ja typ... Jag svarar luddigt, för jag vill egentligen inte svara, säger Bibi Rödöö.

Annons