Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska toppar och floppar i Hoforstappning

/
  • Står för underhållningen. Micke  Brunk är nöjesansvarig på Folkets hus i Hofors och i kväll är han själv en del av nöjet, som en av de medverkande i showen ”Svenska toppar och floppar”.
  • På scen. Swing it bjuder på ”Svenska toppar och floppar”, med permiär i kväll på Folkan i Hofors.

I kväll är det premiär på den traditionsenliga showen på Folkan i Hofors. I år är det fokus på svensk musik.

– Jag tror att alla, oavsett ålder, känner igen alla låtar, säger Micke Brunk som både är med i showen och dessutom nöjesansvarig för Folkets hus.

Annons

En golvläggare ligger på knä i entrén till Folkan i Hofors. Stora delar av golvet är klart men en del återstår och Micke Brunk suckar lite lätt. Det är bara några dagar innan premiären på showen ”Svenska toppar och floppar” och han säger att de har lovat att vara klara med golvet tills dess.

Micke Brunk är nöjesansvarig på Folkets hus och dessutom med i gruppen Swing it som för sjätte året i rad sätter upp en show där.

– Jag jobbade på fritidsgården när de skulle sätta upp ”Grease” och så frågade de om inte jag ville vara med, säger han.

Han tackade nej, säger att han aldrig varit intresserad av att stå på nån scen. Men han blev intjatad i rollen som Roger, den som ska vara den lite roliga i T-birds-gänget.

– Och den kicken, att stå på scen, var helt underbar, säger han nu, med ett brett leende.

– Jag ångrar att jag inte valde estet på gymnasiet.

Nu är han alltså en av nio personer på scenen med de svenska topparna och flopparna. Det handlar om allt från Lill-Babs ”Klas-Göran” till Backstreet Boys.

– Vi har fått en del kommentarer på det, men Backstreet Boys är ju faktiskt producerade av svenskar, säger Micke Brunk.

Det är han och en kille till med i uppsättningen, resten är tjejer och det är i huvudsak de som står för sången och den egenkoreograferade dansen.

– Vi killar är inga sångare direkt...

Deras huvuduppgift är istället att prata, roligt, mellan sångnumren, så att tjejerna ska hinna byta om.

– Vi skriver aldrig nåt manus, vi brukar träffas kvällen innan premiären och prata lite om vad vi ska säga. Man tittar lite i tidningen och får man till nån bra grej på ena showen så kör man förstås den igen sen.

De spelar varje fredag och lördag fram till och med helgen före jul. Lokalen tar 120 personer och åtminstone sista föreställningen brukar vara slutsåld.

När vi tittar in i spelsalen står det folk i olika grupper på golvet, nån med mask framför ögonen. Det är ett företag som har hyrt in sig och har nån form av gruppövningar.

Micke Brunk berättar att de ställer i ordning en liten bar i ena hörnet och att publiken sitter vid bord och kan äta och dricka under showen, lite typ Wallmans salonger. Bakom ett draperi bredvid scenen står stolar staplade.

– Det här är vår loge...

Det finns en teatersalong i Folkets hus men där vill de inte vara.

– Vi tycker att det blir mysigare såhär, säger Micke Brunk.

I en annan lokal strax bredvid sitter ett gäng farbröder och spelar dragspel och fiol.

Att vara nöjesansvarig för Folkets hus innebär en väldig blandning, säger Micke Brunk, och tar som exempel hur han ena dagen är med och arrangerar Hoforsrocken, som hade hela 1000 besökare i somras (i detta nu sätter sig arrangörerna ner och börjar planera för nästa sommars festival), och nästa dag serverar varm punsch och ärtsoppa till ett gäng pensionärer som ska lyssna på föredrag om Cornelis Vreeswijk.

– Jag skulle vilja att det hände ännu mer saker här, säger Micke Brunk, samtidigt som han konstaterar att det ändå händer nåt nästan varje dag.

Bakom scenen inne i teaterlokalen står en bar och ett jättestort vitt tygstycke hänger i taket. En skylt, ”Bakfickan live”, hänger på väggen.

– Vi ordnar livekonserter här en gång i månaden, säger Micke Brunk.

Den här fredagen är det coverbandet Jonny Bråttom som står på scenen.

Då händer det en hel del i huset, med andra ord. Och golvet, det ska vara klart.

Mer läsning

Annons