Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT ändrar Melodifestivalen för att öka Sveriges chanser

SVT genomför flera stora förändringar i Melodifestivalen. För att öka Sveriges chanser i Eurovision Song Contest införs en internationell jurygrupp i den svenska uttagningen.

Annons

– Sverige röstar ju inte som övriga Europa, vare sig hemma i Sverige eller när det blir Eurovision. Det är ganska glasklart att vi inte tycker som de där ute. Därför försöker vi hitta ett sätt att förstå det och inför den internationella juryn, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

2007 slutade The Ark på 18:e plats i Eurovision Song Contest, i år fick Charlotte Perrelli samma snöpliga placering. Samtidigt gav de svenska tittarna noll poäng till årets vinnare, ryssen Dima Bilan, noll poäng till tvåan Ukraina och ett poäng till trean Grekland.

Nya dueller

SVT oroas för att de svenska tittarna ska tröttna på tävlingen, när röstandet från Sverige ger så liten effekt.

– Det kan ju bli en effekt av att det så småningom drabbar Melodifestivalen också, säger Christer Björkman.

Därför införs nu en internationell jurygrupp som får välja ut en 11:e finalist av de 22 bidrag som inte nått fram till finalen i deltävlingarna. Jurygruppen får också rösta i själva finalen.

Andra förändringar som genomförs i Melodifestivalen 2009 är att sångduellerna som annars bara synts i ”Andra chansen” införs även i de inledande deltävlingarna. De fyra bidrag som har fått flest röster möts i separata dueller. Förlorarna får sedan en ny chans i just ”Andra chansen”.

Samtidigt utökar SVT antalet tävlande som tillåts ingå i grupperna på scenen, nu får åtta personer ingå i varje nummer i stället för sex. Tävlingen tillåter också förinspelad körmusik, något som tidigare varit förbjudet.

– Vi vill göra underhållningsvärdet på programmet större, förklarar Christer Björkman.

Mer läsning

Annons