Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT minskar tittarnas makt på lördag

/

SVT vågade inte lita på de svenska tittarnas förmåga att välja rätt låt till schlager-EM. Därför gjordes röstningssystemet om till finalen i Globen.
– Vi har dåliga resultat i Eurovision och då måste vi reagera på något sätt. Vi försöker hitta nycklarna till att lyckas i Europa, det här kan vara en nyckel, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Annons

Till årets final i Melodifestivalen har de svenska jurygrupperna slopats och ersatts med elva internationella jurygrupper. Men det är inte den enda förändring som SVT har gjort för att påverka resultatet i tävlingen. En minst lika viktig nyhet är att sättet att räkna tv-tittarnas röster har förändrats.

Tar ut varandra

Inför finalen i Globen finns några tydliga favoriter. Eric Saades specialeffekter och självhäftande trallpop ställs mot Dannys tunga dans- nummer.

The Moniker gled in under radarn och ligger bra till hos flera spelbolag.

Med det nya sättet att räkna tittarnas röster finns en risk för att svenska folket blir snuvade på sina favoriter. Om röstningen blir jämn kan de ta ut varandra så att de nya, internationella jurygrupperna avgör vem som får företräda Sverige i schlager-EM.

Matematikprofessorn Svante Linusson, från KTH, reder ut begreppen:

– Förut hade tittarna mer makt än jurygrupperna. Det var som om alla elva jurygrupperna hade gett sin tolva till samma låt, vilket de sällan gör. Därför var det väldigt viktigt att vara den som tittarna röstade fram.

Varje röst räknas

I det gamla systemet kunde det i verkligheten vara oerhört jämnt mellan tittarnas favoriter, men när rösterna fördelades blev skillnaden mellan ettan och tvåan ändå stor. Nu kommer skillnaden att jämnas ut.

– Det blir mer tydligt att varje röst räknas. Alla kommer att få poäng. Man måste få oerhört få telefonröster för att inte få några poäng alls, vilket också innebär att det blir mindre poäng att dela på för dem som kommer först, säger Svante Linusson.

SVT har alltså medvetet minskat tittarnas makt – även om Christer Björkman inte riktigt vill hålla med om den beskrivningen.

– Egentligen är det samma makt, det är 50 procent och det var det förra gången också, säger han.

Får inte juryn större tyngd?

– De kommer närmare 50 procent, det har de inte haft förut. Nu blir det 50/50 på riktigt.

Mer läsning

Annons