Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ta i trä – vi gick vidare”!

/
  • Gävles bästa röster? Amanda Holmgren och Sara Kreft kommer båda från Gävle och deltar i båda i nya talangjakten ”True Talent” på TV3. Och trots att de är konkurrenter så peppar de varann och har blivit riktiga vänner.

Sara Kreft och Amanda Holmgren har en hel del gemensamt.

De kommer från Gävle, har haft det rätt kämpigt, imponerar på självaste Tommy Körberg med sina röster och sjöng tidigare i veckan brallorna av juryn i TV3:s nya talangjakt ”True Talent”.

Annons

Det är två virvelvindar som sveper in på Arbetarbladet på torsdagseftermiddagen – det bubblar av ord, skratt, överdrivet Gävlemål, grimaser, känslor. Sara Kreft och Amanda Holmgren kände inte varandra före ”True Talent” men nu avslutar de nästan varandras meningar.

De får inte säga ett knyst om vad som har hänt efter inspelningarna av det som visades på tv nu i veckan – Sara illustrerar med att dra igen munnen som ett blixtlås.

– Vi kan helt enkelt inte säga nåt, vi vill inte förstöra, säger Sara Kreft.

– Man förstår sen varför vi inte kan säga nåt nu, säger Amanda Holmgren.

”Skrek och grät”

De själva såg tv-programmen som alla andra nu i veckan.

– Jag bara satt och skrek och grät. Redan kvällen innan, när man fick se glimtar av programmet som jag var med i så stod jag upp i soffan och skrek när jag var med, säger Amanda Holmgren.

– Det var en otroligt stark upplevelse att vara där, men nästan ännu starkare att se det på tv, säger Sara Kreft.

Hon var med redan i det första avsnittet som sändes i tisdags. Då fick tittarna se hur en intet ont anande Sara kommer till ett hus nånstans och står i köket och dricker kaffe – hon har fått höra att hon ska genomgå en slutcasting är sjukt nervös för hon har inte övat in nån låt, berättar hon nu – när en Tommy Körberg iklädd morgonrock plötsligt kommer fram.

– Jag såg ju rätt cool ut på tv:n men jag var helt såhär, säger Sara Kreft och fladdrar hela hon.

– Jag stod där och tänkte ”det här är ju helt sjukt, det är som på tv” och sen ”vänta, det är ju på tv”, säger hon.

Körberg kom körande

Amanda Holmgren fick sitta och vänta på en parkbänk och så kom Tommy Körberg körande på en Segway.

– Det har jag lärt mig att det heter nu, säger hon och skrattar.

– Jag var helt otroligt chockad.

Tommy Körberg fungerar som deras coach i programmet.

– Jag känner mig jättetrygg med honom, säger Sara Kreft.

– Han peppar en och är helt lugn, säger Amanda Holmgren.

– Och den där blicken, han är helt med en, säger Sara Kreft.

”True Talent” bygger på att vem som helst som har en riktigt bra röst ska kunna få vara med och därför har inte coacherna, utöver Tommy Körberg är det Pernilla Andersson och Danny Saucedo, sett dem de valt ut för att gå vidare, bara hört dem.

– Nu när jag såg programmet var det första gången jag hörde vad Tommy sa om mig och det var väldigt fint sagt. Precis som det som Johan (Jämtberg, från Helges, reds anm) sa, säger Amanda Holmgren.

Men deltagarna ska också bedömas av en jury, eller egentligen tre jurygrupper i tre olika åldersspann. Inte heller juryn får se den som sjunger till en början, men om en majoritet i gruppen röstat ja snurrar läktaren där de sitter så att de kan se den som sjunger.

– Jag har brottats med scenskräck så för mig var det rätt bra att jag inte såg publiken från början. Jag gick in där och tänkte att jag skulle få en av de där att vända sig, säger Sara Kreft.

– Jag trodde att jag inte skulle få med mig de äldre, men så var det den som vändes först och då kände jag bara wow vilken kick, säger hon.

Alla vändes till refrängen

När Amanda Holmgren sjöng hann hon igenom hela versen, men till refrängen så vändes alla på en gång.

– Det sa bara poff i huvudet, jag började ju gråta. Det är det största och bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger hon.

Både Sara Kreft och Amanda Holmgren har haft sina beskärda delar av svårigheter i livet, och båda har valt att vara öppna med det. I programmet får man veta att Sara Kreft är nykter alkoholist och att hon tror att det tog sin början i ettan och tvåan, när hon blev retad.

– Jag kände ett väldigt utanförskap, säger hon nu.

Mår bra nu

– Jag vill inte att det blir ett fokus på hur jag mådde då. Nu mår jag bra, säger hon och berättar att hon i sitt jobb pratar mycket om såna här saker.

– Man måste kunna prata om det utan att känna skam. Det är en del av ens historia.

Amanda Holmgren nickar. Hon har också valt att vara öppen med sin trassliga uppväxt med en alkoholiserad förälder som gjort att hon stundtals har fått bo på andra håll.

– Men då fanns Helges där.

Amanda Holmgren började sjunga på Helges när hon var 15 och jobbar nu som sångcoach där sen fem år tillbaka och hjälper andra unga människor att våga tro att de kan sjunga.

Och för deras del så hoppas de båda att ”True Talent” ska öppna några dörrar. För sjunga, det vill de båda två.

– Det har jag alltid veta, att jag ska stå där en dag och sjunga och beröra människor, säger Amanda Holmgren.

”True Talent” sänds på TV3 tisdag till torsdag och så småningom sänds även veckofinaler live på söndagarna.

Mer läsning

Annons