Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Babies tonåringar hela livet

/

Backyard Babies, som spelar i Sandviken i kväll, har hållt glampunkfortet i 20 års tid. Vi gör en snabb tillbakablick.

Annons

På en konfirmationsläsning i Nässjö i slutet av 80-talet. Dregen och några av de andra som så småningom ska bilda Backyard Babies är fjorton bast och sitter som på nålar.

Det är bara några minuter kvar tills P3:s hårdrocksprogram ”Rockbox” ska spela upp en ny Iron Maiden-singel. ”Can I Play with Madness”. Det är världspremiär. Problemet för Dregen och grabbarna är att den här prästen är så sträng. Man får inte ens gå ut på toa för ”det skulle man ha tänkt på tidigare”. Så Dregen börjar slå sig själv i ansiktet. Han slår sig på näsan så han börjar blöda näsblod.

Då får han tillstånd att gå ut ur rummet för att stoppa spektaklet. Han passar på att trycka på play och rec på kassettbandspelaren. När de släpps fria igen sitter de allihop och lyssnar på Iron Maiden hela natten.

Det första bandet de hade hette ”Dead Silent”.

Enligt uppgift finns namnet fortfarande sprayat på ett elskåp i Nässjö. Sedan bytte de namn till ”Tyrant”.

Trasiga jeans och jättestort permanentat långt hår var fortfarande mycket ovanligt i Nässjö. Grannarna var noga med att låsa om sig när Tyrant var i närheten.

Efter att de varit på ”Monsters of Rock” i Globen 1990 sover de över på Zinkens vandrarhem i Stockholm. Där bestämmer de sig för att ta ett nytt namn: Backyard Babies. Sju år senare börjar framgångarna ta fart på allvar.

Skivan ”Total 13” går bra, och Back-yard Babies gör bland annat en utsåld turné i Japan. Senare spelar de förband på turnéer med Alice Cooper, Motörhead, Social Distortion, Danko Jones och AC/DC.

– Det bästa med att vara rockstjärna är att man får vara tonåring hela livet, säger gruppens Nicke Borg.

I kväll kommer Backyard Babies till Living Room i Sandviken.

Mer läsning

Annons