Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tilliander – tillbaka till framtiden

/
  • ÖKAR. ”Intresset för electronica har bara ökat med åren. Jag bara väntar på att något annat tar över”, säger Andreas Tilliander.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Jocke Berg i Kent älskar hans electronica och gästar på nya skivan ”Show”. Men Andreas Tilliander pratar hellre om sina gamla syntar.
– Jag är hundra procent ”geek” när det gäller moogsynthar från 70-talet, säger han.

Annons

Analoga syntar, trummaskiner och vinylskivor slåss om utrymmet i studion Repeatle, vid Valla Torg söder om Stockholm city. Här, bland vintageföremålen, skapar Andreas Tilliander sin moderna electronica, house och acidtechno - genom att blicka bakåt.

– Jag har gått tillbaka till skevare prylar, lyft fram bruset i ljudbilden mer än tidigare. Ljudbilden har blivit enklare också, jag använder inte tusen reverb i en låt bara för sakens skull längre, säger den forne Hässleholmssonen.

Resultatet hörs på ”Show”, hans nya skiva. Den blippbloppande, på samma gång mjuka och tunga, musik har en värme som ofta saknas i mer laptop-baserade låtar.

– Elektronisk musik kan lätt låta ”clean”. Därför har jag undvikit att jobba för mycket i datorn, spelat in mer live och inte ändrat och klippt i efterhand, säger Andreas Tilliander.

Fem år har gått sedan Grammisbelönade skivan ”World industries” som innehöll succésingeln ”Back in the USA”. Andreas Tilliander fick epitetet ”electronicans kung” och musiken nådde ut till långt fler än redan initierade.

– Det var lite konstigt. Jag hade ju släppt elektronisk musik i många år och plötsligt kunde jag åka till Skövde, typ, och spela för en stor publik där.

Självaste Jocke Berg lånar ut stämman i ”Arlanda”, där Kentsångaren framför en självironisk text om färgen svart.

– Familjen turnerade med Kent för drygt ett år sedan. Jag minns när vi träffades på Arlanda, alla var klädda i svart, precis som i tonåren när vi var syntare...

Mer läsning

Annons