Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolstoys ryska drömmar

/
  • RYSKA RÖTTER. Viktoria Tolstoy utforskar sina ryska anor på senaste skivan. I Konserthuset i kväll handlar det dock om amerikanska evergreens tillsammans med Svante Thuresson.

Bra duettpartners växer inte på träd.
Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy har hittat ett skönt samarbete med Svante Thuresson.
I kväll fyller de Konserthuset med gamla evergreens.

Annons

Duettpartners måste likt kärlekspar uppfylla såväl inre som yttre förutsättningar för att bli lyckosamma. Röst, ton, uttryck, allt det måste passa, men även om detta, det rent ytliga, är fläckfritt, fallerar allt om inte den musikaliska kärleken finns.

Svante Thuresson och Viktoria Tolstoy har den rätta känslan.

– Man måste vara lyhörda för varandra, annars blir det inte bra. Men Svante och jag har ett magiskt samspel. Vi har samma tonspråk.

Hennes samarbete med Svante Thuresson går långt tillbaka, och hon pratar om honom med stor värme.

– Svante är supercool som människa.

– Javisst, annars funkar det inte.

När de i kväll kommer till Konserthuset tillsammans, kommer de att sjunga duett såväl som solo, med gamla evergreens som ”My Funny Valentine”. Svante Thuresson kommer även att sjunga Beppe Wolgers. För musiken står Claes Crona Trio, som besökte Konserthuset helt nyligen.

Tillsammans har de många, många års jazzerfarenhet, och hennes bild av den svenska jazzpubliken under dessa år är att den är stadig och ständigt fylls på av yngre lyssnare.

Egentligen är Viktoria Tolstoy mammaledig. Hon, som tidigare har varit mycket på resande fot, får nu anpassa sitt musikaliska liv efter de nya förutsättningarna, med kortare internationella turnéer.

Graviditeten gjorde även att lanseringen av hennes senaste skiva, ”My Russian Soul”, blev halvhjärtad, vilket hon kommer att åtgärda med ett slags nylansering med tillhörande turné när mammaledigheten är över.

Skivan är ett rotande i ryska rötter – Viktoria är släkt med den berömde ”Krig och fred”-författaren Tolstoj – som hon under många år har nuddat vid flera gånger, men varit tvehågsen inför.

– Jag var tveksam länge, men förr eller senare var det oundvikligt.

”My Russian Soul” innehåller klassisk 1800-talsmusik från Ryssland, folkvisor och ett trubadurnummer av Vysotskij, och vid en genomlyssning utan att känna till skivans tema, är det inte direkt så att man ser kosackdans framför sig, mer en air av en svalt snygg europeisk bar i skymningstimmen.

Viktoria Tolstoy drömmer om att få testa skivan direkt mot den ryska publiken.

– Det måste vara det ultimata testet av skivan – att sjunga låtarna i Ryssland.

Mer läsning

Annons