Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tove Styrke klar för skivdebut

/
  • Delaktig. ”Jag ville göra något som var mitt. Därför känns det väldigt bra att jag varit med under en så stor del av processen”, säger Tove Styrke, som just släppt sitt självbetitlade debutalbum.

Tove Styrke har inte hunnit fylla 18, men är redan lämnat ”Idol” bakom sig. I dagarna kom hennes debutalbum – fullt av kreddiga samarbeten.

Annons

Erik Grönwall och Calle Kristiansson? Grabbarna får ha överseende, men om ”Idol 2009” blir ihågkommet är det inte för mer eller mindre lyckade tolkningar av Springsteen och Bryan Adams. Snarare tack vare det unga stjärnskottet Tove Styrke.

Sångerskan slutade på tredje plats i tv-tävlingen, men skulle längre än så. Det tyckte i alla fall Hasse Breitholtz, vd på skivbolaget Sony.

– Han kom fram till mig när jag åkte ut ur ”Idol”, när man ska träffa journalister uppe på scenen. Han låtsades visa mig en sak i sin mobil, men viskade i örat på mig: ”vi ska sajna dig”, säger Tove Styrke.

Kända låtskrivare

Sagt och gjort. 12 november kom Tove Styrkes debutalbum. Plattan är till stor del producerad av Patrik Berger som tidigare arbetat med artister som Robyn och Darin. Bland skivans andra producenter och låtskrivare märks flera namn som sannolikt aldrig tidigare nämnts i samma mening som ”Idol”. Här finns bland andra den gamle Brainpool-mannen Janne Kask, Shout Out Louds Adam Olenius och Lykke Li.

Sex av elva låtar bär också Tove Styrkes signatur.

– Från början var det tänkt att vi bara skulle leta efter bra låtar. Ingen visste väl att jag skrev, inte ens jag visste det. Först vågade jag inte, men sedan fick jag ett ryck och skickade en inspelning av en låt jag skrivit till skivbolaget. Jag är glad för att jag gjorde det för det känns väldigt bra att vara delaktig, säger hon.

Med tanke på Tove Styrkes namnkunniga samarbetspartners är det inte konstigt om förväntningarna på plattan är högt ställda. Själv håller hon sig kall.

– Jag hoppas så klart att folk ska gilla den, att folk ger skivan en chans och verkligen försöker förstå den. Det viktigaste har varit att göra en skiva som verkligen känns som ”mig”. Det tycker jag att vi har lyckats med. Allt kommer härifrån, säger sångerskan och knackar med näven mot bröstkorgen.

Snart 18 år

Tove Styrke är ung, 18 år senare i november. När hon handplockades till ”Idol” valde hon att hoppa av gymnasiet. Med en dansare till mamma och en pappa med bakgrund i dansbandet Max Fenders har hon alltid velat ägna sig åt musik.

– Skolan blev lite lidande. Det var lika bra att jag hoppade av, eftersom jag ändå inte hade klarat av att göra det bra samtidigt som jag var med i ”Idol”, säger hon.

Valet var enkelt:

– Jag har alltid hållit på med musik. Jag tycker om att uttrycka mig, jag behöver det.

Carl Cato / TT Spektra

Mer läsning

Annons