Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots ny förlust: ”Vi är extremt nöjda”

Efter fjolårets ekonomiska fiasko lånade Hultsfredsfestivalen 7,5 miljoner kronor för att undvika konkurs. Pengarna ska tjänas in på tre år. Men trots färre artister gick även årets festival med förlust.

Annons

Förra årets Hultsfredsfestival blev ett fiasko. Var sjätte besökare uteblev och föreningen Rockparty som driver festivalen gick med 7,5 miljoner kronor i förlust. För undvika konkurs lånades pengar. Tanken var att de skulle betalas tillbaka på tre år, men årets festival betydde ytterligare förluster.

– Vi gör en förlust, men den är hanterbar. Men det är klart att de pengar vi har lånat måste betalas tillbaka, sa festivalchefen Per Alexanderson när ledningsgruppen höll presskonferens på lördagen.

Per Alexanderson tog över jobbet efter J P Bordahl som fick gå när fjolårets ekonomiska grundstötning var ett faktum.

Per Alexanderson är en festivalveteran som var med och startade Hultsfredsfestivalen på åttiotalet och han har lett Malmös stadsfestival med stor framgång. Nu skulle han rädda Rockparty och tog krafttag med ekonomin. Årets besökare fick uppleva en nerbantad version av vad som brukade vara Sveriges största festival. Förra året uppträdde 144 artister. I år var antalet 114.

Presschefen Håkan Durmér medger att en av anledningarna till att man bokat färre artister är ekonomin.

– Ja, vi har hållit ner antalet artister jämför med förra året och det har delvis med pengarna att göra. Men vi har också velat göra ett tajtare spelschema och har inte haft några spelningar efter klockan tre, säger han.

Att man inte bokat lika många artister som tidigare märktes. En van Hultsfredbesökare vet att man brukar ställas inför svåra val när stora artister spelar samtidigt. På årets sista festivalkväll kunde man lugnt gå från Lykke Li till Håkan Hellström för att avsluta festen med Robyns sena partyspelning. Den riktiga trängseln uteblev och i vissa stunder kunde festivalområdet kännas märkligt öde.

Dessutom ställde dragplåstret Linkin Park in sin konsert med bara några timmars varsel. Det är andra gången bandet ställer in i Hultsfred.

Redan på festivalens första dag kunde Rockparty konstatera att man inte sålt tillräckligt med biljetter för att täcka utgifterna. Hoppet stod till att lördagens stora artister skulle locka endagsbesökare. Den slutgiltiga biljettsiffran landade på 23 383, bara ett 50-tal fler än förra året. Rekordåret 2005 hade festivalen 31 800 besökare. Trots att Rockparty gick med förlust ser ledningen årets festival som en framgång.

– Vi är extremt nöjda. Förra året var mer än bara en ekonomisk förlust. Det kändes som vi höll på att förlora en del av festivalens hjärta. Det har vi vunnit tillbaka i år, säger Håkan Durmér.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons