Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghet före stjärnglans på Storsjöyran

/
  • dragplåstret. Lady Gaga är den enda stora världsstjärnan på Storsjöyran, i övrigt består programmet till största delen av svenska namn.

De internationella artisterna är något färre än tidigare. Storsjöyran i Östersund prioriterar ekonomin framför stora bokningar.

– Inte så sexigt men nödvändigt, säger programansvarige Lars Sillrén.

Annons

I det pågående kriget om livepubliken sägs tillgänglighet vara ett vinnande koncept. Bekväma stadsfestivaler som Peace & Love i Borlänge och Way Out West i Göteborg är enligt branschexperter det nya, den form av arrangemang som lockar flest pop- och rockälskare att lägga pengar på dyra biljetter.

Men musikfestivaler förlagda mitt i en stad är egentligen inget nytt, de har funnits i många år. Storsjöyran i Östersund, som äger rum i slutet av veckan, var först i början av 80-talet.

– Det finns två olika typer av stadsfestivaler, dels mer urbana tillställningar som Way Out West, dels den gamla tidens varianter som Vattenfestivalen. Vi lutar väl lite mer åt det första, där musiken är det viktiga, säger Lars Sillrén.

Men trots att Storsjöyran satsar på att vara en festival med musik i fokus har man tvingats hålla nere artistbudgeten på grund av lågkonjunkturen. Lady Gaga är den enda stora världsstjärnan, i övrigt består programmet till största del av svenska namn.

– Vi har tackat nej till artister för att kunna känna oss trygga ekonomiskt. Det viktigaste att det blir en festival även nästa år, säger Lars Sillrén.

I fjol hade man som mest 22 000 besökare på en dag. I år räknar man med en liknande siffra för lördagen.

Att Storsjöyran blir en lika stor stadsfestival som Peace & Love har Lars Sillrén svårt att se i nuläget, men en tillväxt jobbar man givetvis för.

– Vi ska bearbeta den norska marknaden mer, säger han.

Mer läsning

Annons