Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuckers till Sydafrika på turné – och lite semester

/

Sandviken-bandet Tuckers Lilla Kapell drar på turné. Till Sydafrika.

– Vi passar på att turista lite också, säger basisten David Herbie Parkin.

Annons

Normalt sett, när vi skriver om Tuckers Lilla Kapell, TLK, så handlar det om julen. Varje år ordnar de ju värsta julpartyt med mängder av gäster och halva Sandviken på plats i publiken på Folkets Hus.

Men i år blir det inget sådant. TLK drar söderut i stället.

Det är inte så osannolikt som det kanske verkar. David Herbie Parkin kommer från Sydafrika (hamnade i Sandviken för kärlekens skull för rätt länge sen) och han har kvar sina kompisar där nere. Inte minst sina gamla bandkompisar.

– Vi hette Radio rats och hade ett par låtar som låg nummer två på listorna. Någon låt spelar de fortfarande på radio ibland, säger David Herbie Parkin som fick sitt smeknamn i bandet som han spelade med i slutet på 70-talet.

Och för ett tag sen väcktes tanken att TLK, som brukar åka till Estland och spela ibland, skulle fara ända ner till Sydafrika för att spela.

De har sparat gage för att få ihop till resan.

Som CC-puben

Och i början av november blir den verklighet. Fem spelningar är inbokade.

– Vi vet inte riktigt vad det är för ställen. Men de är nog ungefär som CC-puben, säger David Herbie Parkin.

Ett av ställena känner de till. Det är en lada mitt ute i ingenstans, som i Sydafrika heter Nieu Bethesda, där en av medlemmarna i bandet som de spelar ihop med, The Hip Replacement, bor.

– Vi blir de första som spelar där. Det kommer kanske att komma fem människor till den spelningen, säger David Herbie Parkin och skrattar.

De tror att deras musik kommer att funka finfint för en syd-afrikansk publik.

– Det är som Lasse (sångaren, reds anm) säger, det är som vilket gig som helst, säger Lennart Östblom som spelar fiol och mandolin.

– Det kommer att bli jävligt bra, säger Phil Etherigde som spelar gitarr. Det är som vilken publik som helst och vi kommer att vinna över dem.

– Vi har så pass mycket erfarenhet, fyller Lennart Östblom i.

Sydafrikanerna blir också de första som får chansen att köpa TLK:s nya skiva. De släpper den via en sydafrikansk nedladdningssajt lagom till turnén. Så småningom ska de släppa den i Sverige också.

Se mycket

Och väl på plats nere i Sydafrika ska de inte bara spela och leva typ rockstjärneliv utan också hinna med att se en del av det stora landet.

– Vi kommer att se väldigt mycket av Sydafrika. Det är mycket jag vill visa grabbarna, säger David Herbie Parkin och berättar att det är vår där nu, typ 25 grader varmt och väldigt vackert på alla sätt och vis.

Och eftersom all tid och energi går åt till att ordna med turnén blir det alltså ingen julspelning i år. Det blir upp till Sandvikenborna själva att ordna julstämningen.

Vill man se TLK spela på nästan-hemmaplan går det bra på lördag. Då spelar de på Å-krogen i Gävle.

Mer läsning

Annons