Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft på Robinson-ön för Ellenor Pierre

/
  • Samtliga deltagare. Stående från vänster: Erika Killén, Kerstin Fröblom, Christian Ternstedt, Josefine Myrén, Nina Amjadi, Erik Rydberg, Rafael Ortega, Lukas Berglund, Jarmo Heinonen, Mika Svensson, Erik Blomqvist och Michel Berendji. Sittande från vänster: Beatrice Karlsson, Erik Billing, Anna Lundh, Ranjit Roy, Ellenor Pierre och Angela Monroe.
  • Kerstin Fröblom.
  • Ellenor Pierre.

TV4 har borstat sanden av konceptet "Robinson" igen.
I år är det hårda bud - inte något chipsmumsande på stranden.
Strandsatta är bland andra Ellenor Pierre från Gävle och Kerstin Fröblom, uppvuxen i Sandviken.

Annons

Kommer ni ihåg rabaldren kring den första säsongen av "Expedition: Robinson", där SVT anklagades för att ha tagit in mobbnings-tv i folkhemmet efter det att en av deltagarna tagit livet av sig efter sin medverkan?

Nu, i efterhand, framstår "Robinson" som en oskyldig förströelse, sett till vad som kom senare - livesex i "Big Brother", jobbiga hemligheter i "Sanningens ögonblick" och, nu senast, verklig du-är-så-ful-mobbnings-tv i SVT:s "Grillad".

Tio säsonger "Robinson" har gett serien en egen referensvärld hos publiken - vem minns inte palmhjärta, plankan, öråden och den där speciella sortens massage som nyligen var aktuell i Gävle, då var det Martin Melin som fick överraskningen på ön.

Håller "Robinson" för en elfte säsong?

Någonting nytt måste till för varje årgång, och det ständiga mantrat är "i år är det ännu hårdare", vilket även gäller anno 2009.

– I år var det fruktansvärt tufft. De gjorde klart tidigt att i år blev det inte några chipskvällar på stranden, säger Kerstin Fröblom, utflyttad Sandvikenbo, som är en av årets deltagare.

– Regnet var det absolut värsta. Det var fuktigt hela tiden.

Hon är en 60-årig gymnasielärare, hette Öster i efternamn när hon bodde i Sandviken. Hon tror att åldern kan ha hjälpt henne till en plats i programmet, då majoriteten som söker är yngre.

– Jag är även väldigt rakt på och pekar med hela handen. Kanske var det den egenskapen som de fastnade för.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat är även Ellenor Pierre, butiksägare från Gävle, en av deltagarna. Hon tror att TV4 valde henne för att hon inte skulle klara av pressen och skapa, som det heter, "bra tv".

– Jag ångrar inte att jag ställde upp, men jag skulle aldrig göra om det, säger hon.

Ellenor Pierre tror att elementet av fara bidragit till "Robinsons" framgångar.

– Människor vill sitta hemma på lördagskvällen och äta medan de ser på hur vi svälter.

Martin Nygren är exekutiv producent för programmet och har sin egen förklaring till formatets framgång.

– Inget slår "Robinson", det är fortfarande det bästa programmet i realitygenren. Till skillnad från i mer konstruerade såpor, där människorna brukar vara rätt extrema, kan tittarna identifiera sig med de här deltagarna. Vem har inte funderat över hur man skulle klara sig ensam på en öde ö, säger han till TT Spektra.

Frågan är om "Robinson" håller måttet, när realitygenren utvecklats i tv-evolutionen sedan förstlingsverket (som senare gick vidare och blev succén "Survivor" i USA)? Och är det för tidigt att casha in på nostalgifaktorn?

Alltid skönt buttre Harald Treutiger, som tidigare var programledare, är inte övertygad om att tittarna har kvar tålamodet.

– Man kan inte ta ifrån "Expedition: Robinson" att det var först, men jämför man med dagens tv så var det inte särskilt märkvärdigt.

Mer läsning

Annons