Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präster söker kärleken i ny SVT-serie

/
  • Mark Levengood leder
  • Mark Levengood tror inte att det är nödvändigt att vara troende för att dejta en präst. I

SVT fortsätter att satsa på relationsprogram. I nya "Tro, hopp och kärlek" letar präster efter en livskamrat, med Mark Levengood som ledsagare.

Annons

Hur kombineras kyrkligt engagemang med förälskelse? Hur bygger man ett förhållande?

Det är ett par av de frågor som benas ut i SVT:s nya programserie "Tro, hopp och kärlek", där programledaren Mark Levengood hjälper präster att hitta kärleken. Deltagarna, en pingstpastor och tre präster i svenska kyrkan, två män och två kvinnor, bor i olika delar av landet, men delar samma dröm: Att dela sitt liv med någon. I sju avsnitt pratar de kärlek och tro, diskuterar relationer och träffar potentiella livskamrater, lotsade genom dejtingvärlden av Mark Levengood.

Han tror att det finns en del förutfattade meningar om präster.

– Jag tror att många uppfattar präster som lite upphöjda, som "andliga poliser". Man rätar på ryggen och undviker att svära. Som präst har du nog intressanta tankar om kärlek. Men ingen kan vara sin egen läkare.

Om serien slutar i äktenskapstycke återstår att se. Mark Levengood menar att det finns många bra avslut. En lyckad dejt kan vara ett sådant. Snarare än att rikta in sig på resultat är syftet att göra ett personligt men inte privat program, engagerande och med större fokus på förhållanden än tro – lika intressant för troende som icke-troende. Det blir också en inblick i hur det är att arbeta som präst i dag.

Mark Levengood, själv katolik, tror inte att det är helt nödvändigt att vara troende för att dejta en präst. För vissa av deltagarna var det viktigt att människan de är ihop med är troende och aktiv i kyrkan. För andra var det tvärtom.

Är du en bra matchmaker?

– De gånger jag har försökt har det fått katastrofala följder. Jag är ingen amor-ängel, däremot kan jag fungera som bollplank.

Den 30 mars visas ett första avsnitt av "Tro, hopp och kärlek", där de fyra deltagarna presenteras och nyfikna singlar ombeds visa intresse.

Mer läsning

Annons