Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska ambassaden kritiserar SVT:s serie för att spä på ryss-skräck

/
  • Den norska thrillerserien

Ryssland riktar skarp kritik mot SVT efter premiären av den norska politiska thrillerserien "Ockupationen" i SVT1 på måndagen. I ett inlägg på ryska ambassadens hemsida invänder man mot att serien, som utspelar sig i en fiktiv nära framtid där Ryssland ockuperar Norge, över huvud taget visas:

Annons

"Vi medger visserligen att författare till konstverk är fria i sitt konstnärliga sökande, men detta får inte verka för etablerande av olika former av skräck och upphetsande till antiryska myter och fördomar", skriver Rysslands ambassad på hemsidan och fortsätter:

"Vi hoppas att en vetgirig och kräsen svensk tittare som kan historiska realiteter kommer att ge ett adekvat betyg åt försöket att framställa Ryssland som något slags elak och farlig granne".

Läs mer: Olle Ljungbeck: Lögerna och hetsen mot Ryssland

Läs mer: Insändare: "Åk till Krim, Ljungbeck!"

När serien, vars handling är utvecklad av författaren Jo Nesbø, hade premiär i norska TV2 i fjol kritiserades den hårt av ryska ambassaden i Oslo. Kanalens dramachef svarade då att handlingen är uppdiktad och alls inte speglar förhållandet mellan länderna. (TT)

Mer läsning

Annons