Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyson talar ut i dokumentär

/
  • TYSON. Ofta hatad, alltid fascinerande. Nu kommer dokumentären om Mike Tysons liv och karriär.

”Jag blev gammal för tidigt och smart för sent”. Det säger Mike Tyson i en ny dokumentär där han talar ut om sex, droger och sitt kaotiska liv.

Annons

Mike Tyson är förmodligen den ende som bjudits in av Nelson Mandela men inte kunde komma på grund av problem med sin övervakare.

Mike Tyson är förmodligen också den ende som vunnit tungviktstiteln medan han haft gonorré.

Mike Tyson kan dessutom mycket väl vara den ende boxare som sett sig själv som ”en barbarisk kung som skulle erövra det romerska imperiet”.

Dokumentären ”Tyson” ger en mycket öppenhjärtig och mycket sorgsen bild av en man som älskades av många, fruktades av ännu fler, fascinerade alla men som själv verkade hata alla och kanske allra mest sig själv.

 

bilder från matchen Tyson-Berbick år 1986. Världsmästaren Trevor Berbick är 190 centimeter lång och väger 99 kilo. Han är livrädd.

Tyson vinner på knockout i andra ronden och är ny världsmästare i tungvikt. Han har dessutom könssjukdomen gonorré.

– Det brändes som en julidag. Men jag skämdes för mycket för att gå till doktorn, säger Tyson i dokumentären.

”Tyson” är full av liknande bekännelser. ”Iron Mike” berättar om hur han varit mobbad, hur han går på drogavvänjning, hur rädd han var i fängelset (där han hamnade för våldtäkt) och, slutligen, hur han svek sin publik.

Hur kunde Mike Tyson ställa upp på en så avslöjande dokumentär?

– Det var inte direkt jobbigt att prata om till exempel mitt sexliv, men visst, jag känner mig sårbar nu när filmen visas. (Regissören) James Toback kunde övertala mig eftersom han filmat mig tidigare och jag litade så mycket på honom.

 

han själv alltid analyserat sitt liv och varit sin egen strängaste kritiker:

– Jag har levt ett vilt, extremt liv, tagit droger, slagits mot livsfarliga män, blivit jagad av män för att jag haft sex med deras fruar... En del saker skulle jag gärna stryka ur mitt liv. Och jag ser inga direkta ”höjdpunkter” heller, något som var avgörande för mitt liv. Vad skulle det vara? Matchen mot Michael Spinks? Den varade i 91 sekunder.

I dag säger Tyson att han lever ett lugnt liv. Han mår ”helt okej”, är ”ganska stabil” till humöret och har förändrat sig helt som människa.

– Jag kommer aldrig engagera mig i boxningen igen, aldrig bli tränare eller något sådant. När jag gick in i ringen som en erövrare... jag skulle aldrig vilja känna så igen. Jag var för ung, jag klarade det inte. Nu är jag mer ödmjuk. Jag vet att för att kunna regera måste man kunna tjäna.

 

 

 

Mer läsning

Annons