Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung veteran leder Melodifestivalen

/
  • Leder. Gina Dirawi, 21 år, leder Melodifestivalen tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer.

Gina Dirawi, 21 år, blir Melodifestivalens yngsta programledare någonsin. Mitt i karusellen försöker hon stå på stadig mark.

– Jag vet att jag kan bli hatad. Men det finns alltid några som fattar och tycker ”fan vilken skön tjej”.

Annons

Ingen höjer på ögonbrynen när Gina Dirawi kliver in på Kulturhuset i Stockholm. Men från 4 februari kommer hennes pigga blick, snabba svada och råa humor att bli bekant för stora delar av befolkningen.

Nu är Gina Dirawi inte färsk i branschen, hon leder en egen humorshow på SVT Play, och på Youtube har 13 miljoner personer klickat sig fram till sketcher där hon spelar ”Discoturken” och ”Syster Khadidje”.

Hur känns det att gå från att ha total kontroll till att kastas in i tv-världens största maskineri?

– I mitt eget program vill jag alltid styra och ställa och lägga mig i. Om jag gjorde det här skulle jag ju förstöra hela skiten. Det är ganska skönt att bara fokusera på det jag ska göra men det är lite läskigt också, för tänk om jag gör fel? säger Gina Dirawi.

Hennes dagar är fullbokade med intervjuer, plåtningar och repetitioner. Vägen hit har varit häpnadsväckande kort. Det var knappt tre år sedan en okänd tonåring från Sundsvall började blogga under namnet ”Ana Gina”, en tjej som alltid haft som mål att leda Melodifestivalen.

– När jag först fick frågan exploderade min hjärna. Jag kunde inte hitta till tunnelbanan, kom hem och ställde mig framför spegeln och började öva. Men jag är egentligen ingen nervös person. Nu har jag skalat ner det, det är så mycket annat som händer i världen, en massa död och svält, säger hon.

Den som hörde hennes ”Sommar i P1” vet att hon talar från egen erfarenhet. Gina Dirawi var i Libanon sommaren 2006 när bomberna föll. Medan släktingarna blev kvar evakuerades hon med sin familj. Men färden från Beirut till Cypern ombord på ett lastfartyg för djur blev en mardröm där Gina fick se mänsklighetens mörka sida.

– När man har varit i sådana situationer får man perspektiv. I slutändan är det här bara ett musikprogram. Och om jag slår igenom och blir jättestor kommer småstadstänket ändå att finnas kvar. I morgon kan jag lika gärna vara tillbaka på mitt extrajobb på hemtjänsten i Sundsvall, säger hon tvärsäkert.

I ditt sommarprogram säger du att hela ditt liv har varit en förklaring. Hur menar du?

– Under min uppväxt kändes det som att jag var utan identitet. Jag är född i Sundsvall. Mamma och pappa är födda i Libanon. Deras föräldrar är födda i Palestina. Och så är jag muslim. Svenskarna tycker att jag är blattig, invandrarna att jag är svennig. Jag ville alltid bevisa att folk hade fel om mig, jag ville förklara mig så att ingen skulle missförstå. Det tog mig jättelång tid att inse att jag inte måste det. Och att inte alla måste tycka om mig.

Lisa Boda/TT Spektra

Mer läsning

Annons