Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmärksam "Mentalist" löser brott

/
  • Utstrålning. Simon Baker har en Cary Grant-lik karisma som passar bra i
  • Ny karriär. Simon Baker arbetade som murare innan han blev skådespelare. Nu är han firad skådespelare och har huvudrollen i
  • Synsk eller ej? Patrick Jane i

"The mentalist" är höstens stora tv-succé i USA.
Nu kommer serien till Sverige och TV 3.

Annons

Patrick Jane är "The mentalist", en kriminalpolis med en säregen förmåga att lösa mord med okonventionella metoder. Är han rent av synsk – eller bara väldigt, väldigt uppmärksam på detaljer som avslöjar mördarna?

– Vi i showen för den debatten vilket ger oss fritt spelrum. Kommer han att erkänna att han är synsk? Ja, om det skulle hjälpa honom att hitta sanningen!, säger Simon Baker, 39, som spelar huvudrollen.

"The mentalist", som börjar sändas i TV 3 den i morgon skiljer sig från mörkare kriminalserier som "CSI" och "Brottskod försvunnen" genom att ta sig an historierna på ett lättsammare sätt:

Simon Baker poängterar att han var mån om att serien skulle vara underhållande.

– När jag gjorde tv-serien "The guardian" (2001-2004) ville jag agera och påverka folk och världen. Jag var ung, ler 39-åringen.

Simon Baker gillar sin rollfigur Patrick Jane och försöker i varje avsnitt hitta sätt att avslöja vad som driver honom.

– Jag vill visa att han inte enbart är flörtig. Patrick Jane jobbar inte alltid efter reglerna och han har många intressanta sidor så det kan inte bli tråkigt. Han observerar folk, han manipulerar!

Bruno Heller som skapat "The mentalist" tror inte att serien skulle vara en hit utan Simon.

– Han har en Cary Grant-lik karisma, men under ytan finns stål och odräglighet. Även när han är charmig finns en mörk sida där och det är väldigt svårt att göra som skådespelare. Det kräver mycket disciplin, arbete och talang.

Stjärnan ser förlägen ut.

– Jag har kul. Det är som om jag gick i femte klass igen.

Simon arbetade som murare, men efter att ha hängt med en kompis till en provspelning ville han i stället bli skådis.

– Och det har jag aldrig ångrat. Mitt jobb är underbart.

– Min revisor pratar lite mer med mig, skrattar Simon. Jag är väldigt lycklig och har fullt upp att göra så jag försöker organisera min tid lite bättre.

Han flyttade till Los Angeles 1995 och medverkade två år senare i "LA konfidentiellt" mot Guy Pearce, Russell Crowe, Kevin Spacey och Kim Basinger.

– Rollen var inte speciellt stor, men den öppnade många dörrar.

Bland Simon Bakers andra filmer kan nämnas "Ring 2" och "Djävulen bär Prada".

– Jag tar intressanta roller när de erbjuds oavsett om det är film eller tv. Just nu är jag enormt nöjd med "The mentalist" och jag hoppas att den fortsätter i många år till.

På fritiden umgås Simon helst med hustrun Rebecca som också är skådespelare och deras tre barn.

– Vi håller oss hemma, tittar på tv och film, hjälper barnen med läxor. Min fru gav mig en spinningcykel och jag använder den ganska flitigt. Vi gör utflykter i vår miljövänliga bil och alla våra julklappar var inslagna i tidningspapper för vi är en medveten familj.

Säger Simon och ler som bara han – och Patrick Jane gör.

Mer läsning

Annons