Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ute är inne i sommar

/

Nu börjar på allvar säsongen för uteserveringar.
På Gång har testat Gävles fyra populäraste utehäng och hittat både plus och minus.
Nu är det bara för solen att inställa sig.

Annons

Drömmen om den svenska sommaren lever på uteserveringen. Om vi sitter på en uteservering är det sommar, oavsett om vi sitter inlindade i filtar där mindre hud sticker ut än på en burka, och ändå hackar tänder så att vi inte kan föra normala konversationer.

En uteservering är lite som den där skärmen Musse och Långben vecklar ner i husvagnen på julafton. En illusion som döljer gråheten.

Man kanske har lite mer nytta av en uteservering i Sverige än en snöskoter i Sahara, men dagarna som bekvämt – utan en portabel igloo – kan spenderas vid ett rangligt bord på en trätrall är lätträknade.

Ändå är uteserveringar en strålande affär för restaurangägare. Jag läste i Dagens Industri att Brasserie Lipp i Göteborg ökar sin omsättning med 70–80 procent en bra sommardag.

Vad som utgör en bra sommardag är oklart, men det skulle inte förvåna om det räcker med tolv plusgrader och duggregn.

Anledningen till att uteserveringar är lönsamma, trots det hånfulla sommarvädret och att restaurangerna måste betala en avgift per kvadratmeter, måste vara just att uteserveringarna fylls även kvällar då rimligtvis bara myggen vill vara utomhus.

Och om det ändå är för kallt, molnigt, regnigt och allmänt jävligt för att sitta ute, ens med värmelampor direktkopplade till Forsmark, kan vi sitta riktigt, riktigt nära fönstret, dricka rosé och låtsas att en glasruta inte skiljer oss från de slokande parasollen där ute.

Uteserveringar har varit aktuella i media den senaste tiden på grund av ett förslag att förbjuda rökning även under dessa parasoll. En undersökning från Synovate visar att 73 procent av de tillfrågade är positiva till att införa rökförbud på uteserveringar.

Jag själv är icke-rökare, och tycker därför, av rent egoistiska skäl, att rökfritt även på uteserveringar skulle vara trevligt, och gissningsvis är även alla som ryms inom dessa 73 procent icke-rökare. Om de tillfrågades om rökning även bör förbjudas i hemmen, under fläkten, skulle procentsatsen inte skilja märkbart.

Jag tror att det kan vara bra att det finns rökare att irritera sig på, när vi sitter där. Vi kan inbilla oss att vi skulle sitta i den perfekta sommarkvällen, om det bara inte var för dessa dumma rökare, och blunda för det faktum att det just är så där kallt och blåsigt och eländigt.

Vi får, kort sagt, en syndabock att korsfästa i tankarna över våra roséglas.

Mer läsning

Annons