Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra Dylan-favoriter

Vi säger grattis till Bob Dylan på 70-årsdagen 24 maj. Få har betytt så mycket för den moderna musiken. Här är några av våra medarbetares personliga favoritlåtar av His Bobness (som han ibland kallats).

Annons

 Bob Dylans låtar finns i massor av coverversioner. Snart sagt varje låt har lockat andra artister. Vi har därför till varje låt här länkat en coverversion. En del med etablerade artister, andra är rena hemmainspelningar av amatörer. Kolla själv, kanske du hittar några nya favortier.

Per Bäckström, bitr redaktionschef:

1. Like A Rolling Stone
2. Hurricane
3. A Hard Rain´s A-Gonna Fall
4. Just Like Tom Thumb´s Blues
5. Every Grain of Sand

- Med hundratals låtar att välja bland är det närmast omöjligt att få ihop en lista på bara fem.
- Dessa dyker upp i min hjärna i skrivande stund. En annan gång är det fem helt andra. Till exempel om du frågar mig när just du läser detta, förklarar Per Bäckström sin lista.

Sune Liljevall, vinskribent och redigerare:

1. A Hard Rain´s A-Gonna Fall

2. The lonesome death of Hattie Carrol

3. I want you

4. Blind Wille McTell

5. Every grain of sand

- Ingen nu levande artist har betytt mer för att transformera populärmusiken från tonårsrummens idoldyrkan till en angelägenhet för en medveten, intellektuell och vuxen publik. Hans kompromisslösa konstnärliga attityd har frambringat en rad mästerliga, starkt gripande, lustfyllda, kvicka, briljanta (you name it…) sånger av sällsam lyskraft och tidlöshet.

- Att välja ut de fem starkaste låter sig egentligen inte göras, knappast ens de 100 bästa. Men de här fem har ändå gjort mycket starkt intryck på mig. Every grain of sand är till exempel så vacker att den även får en inbiten ateist som jag att ana att det kanske ändå finns en högre makt…

- Och I want you hör onekligen till de vackrare kärlekssånger som skrivits utan att någonsin hamna i schabloner, säger Sune Liljevall.

Nina Wahlman, webbredaktör:

1. Thunder on the mountain

2. Emotionally yours

3. Things have changed

4. Don't think twice, it's allright

5. Tangled up in blue

- En del av låtarna är lite barndomsminnen. Sådana jag hörde hemma då jag var liten. Andra är lite nyare låtar som fastnat, säger hon.

Lars Westin, webbchef:

1. Senor (tales of yankee power)

2. To Ramona

3. I pity the poor immigrant

4. Positively 4th street

5. Not dark yet

- Nästan omöjligt att bara plocka ut fem låtar. Jag hade kunnat göra en lista på femtio eller ännu fler låtar. Här är i alla fall några låtar från olika perioder i Dylans karriär. Jag är särskilt svag för Dylans album "John Wesley Harding" och har därför tagit med "I pity the poor immigrant" från den skivan, säger Lars Westin om sina val.

Mer läsning

Annons