Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan damernas i perfekt harmoni

/
  • VISJAZZ. Nina Ramsby och Ludvig Berghe, två av musikerna som kommer med jazzpaketet Perfect Harmony till Spegeln.

Perfekt harmoni.

Det eftersträvar musikkonceptet som i kväll fredag kommer till Spegeln.

Och med perfekt harmoni menas en jämn könsfördelning.

Annons

Projektet Perfect Harmony har ett tydligt syfte: att lyfta fram kvinnor som förebilder i musiken. Kvinnor som skriver, leder band och är drivkrafter.

Turnépaketet, som är ett samarbete mellan Svenska Jazzriksförbundets och föreningen Impras, som kommer till Gävle i dag innehåller tre konstellationer: Midaircondo, Nordic Connect och Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio.

Om en kvinnlig musiker ska lyftas fram som inspirationskälla, är det svårt att göra ett bättre val än Nina Ramsby, sångerskan och musikern som alltid går på sin egen stig och inte räds att följa avstickare på den.

Till Gävle kommer hon tillsammans med just en av dessa avstickare, Ludvig Berghe Trio, jazzgruppen vars musik Nina Ramsby i smyg började formulera texter till. De spelade tillsammans på Gröna Lund, och efter det fortsatte Nina Ramsby att hitta nya texter till fler av deras musikstycken.

Deras gemensamma projekt kan sammanfattas i en fråga som de ställer till sig själva:

Svaret är ja, enligt kritikerna som hyllade deras skiva ”Du har blivit stor nu [En kamp!]”.

Nina Ramsby har ett brokigt förflutet i musik-Sverige, från band som Salt, Grand Tone Music och Baxter, har hon sökt sig vidare från populärmusiken till visan och jazzen – och där, paradoxalt, funnit en större popularitet. Hennes två skivor i samarbete med Martin Hederos, ”Visorna” och ”Jazzen”, har fått nya människor att lyssna till respektive genre. Hon har även tagit sig an Cornelis Vreeswijks visor. Hennes musik tillsammans med Ludvig Berghe Trio har, på tal om Cornelis, liknats vid hans samarbete med Jan Johansson trio.

Sångrösten är Nina Ramsbys främsta instrument, men hon kan även spela gitarr, bas, klarinett, saxofon, flöjt, trumpet, cello, trummor med mera, vilket vi förhoppningsvis får se live på Spegeln.

Duon Midaircondo från Göteborg, bestående av Lisen Rylander och Lisa Nordström, släppte tidigare i höstas sin andra skiva, som enligt På Gångs recension ”lyckas med konststycket att göra musik som samtidigt är både utmanande konstmusik och lyssningsbar pop.”

För övrigt så väntar inte projektet Perfect Harmony på att ungdomar ska komma till dem för att inspireras till att upptäcka ny musik.

Under fredagen ger de sig ut i Gävles skolor för att göra så kallade ”jazz-attacks”.

Slår lätt en mattelektion.

Mer läsning

Annons