Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför sluterkändisarna upp så mangrant bakom Barack Obama?

/

...Karin Henriksson, Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent i USA, aktuell med boken ”USA – så funkar det”.

Annons

– Kändisar, både i Hollywood och i musikvärlden är övervägande demokrater. De sympatiserar både med demokratiska åsikter i moralfrågor som abort, men i år vill de också bidra till att en svart man blir vald till president och visa resten av världen att USA är progressivt.

– Det är fler och stödet är starkare. Det beror på föraktet mot George W Bush som nog har smittat av sig på partikamraten. John McCain har för all del fått backning av några filmstjärnor som Sylvester Stallone och Kelsey Grammer, men inte tillnärmelsevis lika många som Barack Obama.

– I första hand namn som kanske inte är så kända utåt, alltså makthavare i film- och tv-industrin som det är svårt att säga nej till om det kommer en inbjudan till en så kallad fund raiser där miljonbelopp samlas in på en kväll.

– I tidigare val har konservativa tyckare ironiserat över rika – och enligt dem, omoraliska – Hollywoodstjärnor. Men i år har detta inte bitit. Trenden är demokratisk,vilket särskilt gäller bland unga människor som går på bio, laddar ner musik etcetera.

– Det verkar ju som om det finns en mycket stor skara utlandsamerikaner som röstar demokratiskt och verkligen mobiliserar i år och det är väl med dem som de flesta andra – det är kul att träffa kändisar, så skada kan det knappast. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons