Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasst med självförtroende

/

Trots att jag kommer till Maxim två timmar innan rockbandet Danko Jones ska spela är stämningen i lokalen redan hög.

Annons

Stockholmsbandet Beast drar igång kvällen med snabb och punkig rock, och sätter redan efter de första låtarna ett energifyllt tempo för resten av kvällen.

Peppen inför huvudakten Danko Jones är hög, och när Danko går på hörs inte annat än jubel. Det är energifyllt och vasst från första stund.

Det kanadensiska tremanna-bandet har hunnit släppa fem skivor sedan starten 1996, och onsdagskvällens spelning är den andra i Gävle.

Det är en skön mix mellan gammalt och nytt material, både låtar från de tidiga skivorna och den senaste succéskivan "Below the Belt". Trots att jag tycker att Dankos låtar ibland känns lite för lika varandra och blir något tråkiga i längden så är kvällens repertoar minnesvärd.

Publiken, som under kvällen var blandad med både äldre och yngre, drogs direkt med och bandet visar snabbt att de har stor scenvana.

Frontmannen Danko står aldrig still och är på många sätt underhållande att se på scenen, men efter några skämt känns mellansnacket, som sägs med ett självförtroende endast en rockstjärna kan ha, något uttjatat och man vill hellre höra musiken.

Den kan enklast beskrivas som en något oavancerad partyrock, något som passar både på en spelning och på förfesten. Trots att låtarna är lättillgängliga och texterna mer eller mindre skrivna med en portion humor, levererar Danko Jones snabb, hård och ösig rock n roll utan att göra det svårare än så. Texterna beskriver hur du bäst, eller värst, dumpar din tjej och Danko utnämner sig själv till kvällens relationsexpert.

När varken bandet eller publiken kan stå stilla får man känslan av en ständig fest, i kombination med korta men imponerande uppvisanden av frontmannens gitarrkunskaper och tungakrobatik blir stämningen näst intill perfekt.

Bandet ger en känsla av att vara genuint glada över att få stå på scenen i Gävle, närvaron är tydlig och trots skoskav, huvudvärk och den obligatoriska spelnings-doften av svett och öl hade jag gärna stannat kvar längre och hört fler låtar.

Och jag ser gärna bandet många gånger till.

Mer läsning

Annons