Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilt imponerande

/
  • Reese Witherspoon som viljestark vandrare i

Hennes vandrarkängor är för små. Tårna blir blodiga. Ryggsäcken väger mer än Cheryl själv. Men hon går och går. The Pacific Crest Trail, en stig från mexikanska gränsen upp till Kanada. Genom öken, över snöklädda berg. I månader.

Annons

”Wild” är filmatiseringen av amerikanskan Cheryl Strayeds självbiografiska bok med samma titel. En sorg driver henne ut på ensamvandringen. Den är en rening och botgöring. Från droger, sexmissbruk, lögner. Skådespelaren Reese Witherspoon låter oss ana tuffa erfarenheter, bakom Cheryls sammanbitna ansikte och spända kropp.

Strapatserna längs vägen blandas med osorterade tillbakablickar. Men det är inte två berättelser som växer fram parallellt. Filmen har konstruerats mycket snyggare än så. Den gestaltar hur Cheryl bearbetar sina problem. I möten med människor – och djur (hästar, rävar och skallerormar…) väcks minnen av tidigare händelser. Och först vid vandringens sista etapper avslöjas det trauma som utlöst Cheryls självdestruktiva beteende.

Cheryl Strayed är så gott som ensam kvinna längs The Pacific Trail. Hon har aldrig satt upp ett tält förut och packningen innehåller diktsamlingar. Det finns män som erbjuder hjälp och förväntar sig något i utbyte; andra sätter henne på piedestal, som The queen of Pacific Trail. Men livet har inte bara sårat Cheryl utan gjort henne medveten och uppmärksam på faror. Gjort henne envis och vansinnigt stark.

Reese Witherspoon spelar återhållet och håller sentimentaliteten stången. Publiken behöver aldrig tröttna, vare sig på huvudpersonen eller på den långa färden.

Vildmarken är en fysisk prövning som kräver psykiskt uthållighet. När vi imponeras av Cheryl Strayeds prestation gör vi det därför att den gestaltar den viljestyrka som krävs för att ta sig igenom ett sorgeträsk. Jag är småvilt imponerad över att ”Wild” faktiskt lyckas spegla detta. Och inte bli en hjältefilm.

Mer läsning

Annons