Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vråltråkig 60-tals-estetik

/
  • Alicia Vikander på talande bild, det är hon som är stjärnan. Pojkarna heter Armie Hammer och Henry Cavill i verkligheten.
  • Alicia Vikander. Kvinnan från SVERIGE.

Annons

Hemliga agenten Illya Kurayakin hade antydan till Beatlesfrisyr och var en anledning att gilla tv-serien ”Mannen från UNCLE” på 1960-talet. Hans partner såg ut som en alldeles vanlig, slickad, manlig Hollywoodcharmör, men bar i alla fall ett poppigt namn.

Illya Kurayakin och Napoleon Solo. Groovy!

Ungefär samtida ”Helgonet” var trots sin sportiga bil jämförelsevis bara en traditionell äventyrare.

”Mannen från UNCLE” måste ha känts som en ovanligt ungdomlig serie. Med fräck form och avväpnande berättelse. Fniss, en rysk och en amerikansk hjälte som samarbetar för att säkra världsfreden! ”Mannen från UNCLE” andades tillförsikt och framtidstro. Den närmade sig en ny generation som hade FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna på tonårsrumsväggen.

Men det där var som sagt då. Vad kan en ”Mannen från UNCLE” säga nu? Inte ett skvatt annat än att brittiska regissören Guy Richie är en stilnörd med för mycket cred. Om han var en handväska skulle han vara tom och svindyr och inte ens fatta att han var en designkopia.

Tillkomsten av nyversionen är obegriplig.

I biofilmen ”The man from U.N.C.L.E.” framställs de båda agenterna från varsin sida av järnridån som motvilliga kolleger. Tema: smågnabb på standardrecept mellan ett auktoritetsbundet muskelpaket och en playboy. Det är det hela.

Inledningsvis ges en kort historiebeskrivning – 1900-talet för dummies – och sedan avspark för händelserna vid Checkpoint Charlie. Det är fortfarande 1960-tal. Telefoner är blekgröna med spiralsladd. Bilarnas sidorutor har gnisslig vev istället för elektriska fönsterhissar. Svenska skådespelaren Alicia Vikander får mannekänga i Audrey Hepburn-kreationer och plaska i italiensk fontän.

Men mer om Alicia Vikander: hon är verkligen anslående. Hon är tusenwattlampan i den här dumma filmen och synd att hon inte får utveckla sin rollfigur som östtysk bilmekaniker utan måste enleveras till väst för att prydas i kläder och smycken. Hon är kvinnan från STJÄRNKVALITÉ. Gör det omöjliga med hopplös bihangsuppgift.

”The man from U.N.C.L.E.” påminner förresten lite grann om filmversionen av Klas Östergrens lika utstuderade ”Gentlemen”. Män som går igen. Gangsterkostymer i utklädningslådan. Agenterna Kurayakin och Solo ska förhindra att bilmekanikerns försvunna farsa tillverkar en kärnvapenmissil. Men detta ska alltså inte föreställa hisnande actionunderhållning i Mission impossible-mening. Även bil- och båtjakterna är 60-talsestetik.

Vråltråkigt.

Mer läsning

Annons