Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Wallander" kanvinnaen Emmy

/

Ska tv-världens finaste pris hamna i Ystad? Den brittiska versionen av "Wallander" kan vinna en Emmy på galan i Los Angeles natten till måndag.

Annons

Emmygalan är tv-världens svar på Oscarsutdelningen. Och mitt bland alla stjärnor från Hollywood dyker en polis från Ystad upp i nomineringslistan.

Det handlar om Kenneth Branagh, som redan belönats av brittiska film- och tv-akademien för sin gestaltning av den svenske kriminalaren Kurt Wallander.

Nu kan han vinna pris för bästa manliga huvudroll i en miniserie. Men britten tävlar mot stjärnor som Ian McKellen, Kevin Kline och Kevin Bacon i sin klass.

Till årets gala har arrangörerna utökat antalet nominerade till sex stycken i skådespelarkategorierna, men det är ändå mest tidigare belönade namn som röstats fram av de 10 000 medlemmarna i tv-akademin.

I de tyngsta kategorierna dominerar "Mad men" och "30 Rock" och båda förväntas upprepa fjolårets vinster i de finaste klasserna bästa dramaserie respektive komediserie.

Kvällens galavärd Neil Patrick Harris är själv nominerad för sin roll i komediserien "How I met your mother", som visas i TV 3 och TV 6 i Sverige.

Förutom Wallander finns det ett svenskhopp till: Alexander Skarsgårds krigsdrama "Generation kill" kan vinna pris för bästa miniserie, medan hans andra tv-serie "True blood" saknas helt bland skådespelarnomineringarna.

Emmygalan direktsänds i svenska tv-kanalen Star! med start 02.00 natten till måndagen.

Mer läsning

Annons