Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiehe rörd av sången om döde vännen

/
  • Sist ut. Mikael Wiehe är den siste av säsongens artister som få en egen dag i TV 4:s
  • Gillar det han hör.
  • Vännen. Björn Afzelius var Mikael Wiehes vän och musikaliska kompanjon fram till sin död 1999.
  • Djupt känt. Det blir allvar i lördagens

Mikael Wiehe skrev en sång till sin bästa vän - den döende Björn Afzelius. I lördagens "Så mycket bättre" tolkas låten av Tomas Ledin.

– Jag vet att den betyder så mycket för Mikael, säger han.

Annons

I lördagens "Så mycket bättre" är det Mikael Wiehe som håller i taktpinnen. Proggveteranen blir kärleksbombad av de övriga deltagarna. Artisterna förhåller sig till hans låtar med stor respekt och gör inga stora ändringar. Undantaget är Lena Philipsson som river av en oväntad punkversion av en av Wiehes mest kända sånger.

Programmet bjuder också på allvar. Tomas Ledin hymlar inte med att han är nervös inför att tolka "Den jag kunde va", en låt som Mikael Wiehe skrev till sin vän Björn Afzelius när denne berättat att han var dödligt sjuk i cancer.

– Det är lite speciellt med den här låten för jag vet att den betyder så mycket för Mikael, säger Tomas Ledin i programmet.

Mikael Wiehe hann sjunga sin sång för Björn Afzelius som sade att han ville att vännen skulle framföra den på hans begravning. Så skedde också.

– Jag spelar den nästan varje gång jag är ute och spelar därför att jag vill hålla Björn levande på det sätt jag kan, säger Mikael Wiehe i programmet.

Under artisternas middag berättar han om hur många av hans närmaste vänner gått bort och medger att han kan känna sig ensam.

När TT Spektra träffade Mikael Wiehe inför premiären av "Så mycket bättre" vittnade han om hur tuffa inspelningarna var.

– Min dag var den sista dagen. Då hade vi jobbat i åtta dagar och sovit tre-fyra timmar per natt så det var mer en fråga om överlevnad, och det gjorde jag, överlevde, sade han då.

Mer läsning

Annons