Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Woodstock i Gävle = Stonestock

/
  • PARKFEST. Madeleine Hansen och Karl-Oskar Wicksell är med och arrangerar festivalen Stonestock i Stenebergsparken i helgen.
  • SPELAR. Ett av banden som spelar på Stonestock är The Views.

I år är det 40 år sedan den legendariska Woodstock-festivalen.

I år får Gävle sin egen motsvarighet: Stonestock.

På lördag fylls Stenebergparken med kultur och musik.

Annons

På festivalen Stonestocks hemsida kryllar det av peace-märken och flower power. Namnet Stonestock kommer av att det är 40 år sedan Woodstock-festivalen hölls i USA, och att platsen för Gävles nya festival är Stenebergsparken. Stone (sten) plus stock, ni fattar ...

Initiativtagarna Madeleine Hansen och Karl-Oskar Wicksell promenerade förbi Stenebergsparken och tänkte på vilken sorgligt oanvänd grönyta i Gävle parken är. En park som om sommaren har några enstaka minigolfspelare, lekande barn och solande tonåringar, men som klarar av och förtjänar mycket mera liv.

– Att låta en fin park som Stenebergsparken vara fri från större evenemang ser vi som något ytterst negativt och att få igång parklivet med en festival ses i våra ögon som en möjlig förbättring.

Förutom musik blir det även designmarknad, skivförsäljning och aktiviteter med Lättings.

Tidigare i somras kom arran-görerna förbi På Gångs redaktion och berättade om sina planer, och att de gärna ville att lokala, spelsugna band skulle höra av sig.

Lite av tanken med Stonestock ursprungligen var att Madeleine Hansen och Karl-Oskar Wicksell eget band Counted skulle få en scen att spela på.

Toppar festivalen gör Hindenburg, ett band som har gjort sig kända för sina Led Zeppelin-covers. Ett band från Söderhamn som har gjort mycket väsen av sig i våra trakter på senare tid är The Views, som vi recenserade med följande ord när de spelade på Marinfestivalen:

”Sångaren Anton Gavell är den perfekta frontfiguren: karismatisk, inlevelsefull och med ett kroppsspråk som en Mick Jagger i toppform – inte heller låter han sig nedslås av den tämligen glesa publiken. Också i övriga bandet är spelglädjen tydlig och det låter tajt och bra. Arrangemangen är välgjorda och Johan Hurtigs orgel och keyboard är ett perfekt komplement till resten av bandet.”

Men det finns även många lokala band, som Cicero och You and me George. Beardfish var tyvärr tvungna att hoppa av.

Drömmen var att få hit Sky High, men i år räckte inte pengarna för det.

– Vi får göra ett nytt försök, det blir mer blues nästa år.

– Ja, lite, vi vill ju att så många som möjligt ska komma och besöka festivalen, säger Madeleine Hansen.

Mer läsning

Annons