Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noll betalande gäster på tio år

Det har gått snart tio år sedan den kinesiska myggmedelsmiljonären Jingchun Li köpte hotellet Checkpoint Dalälven.
Antalet betalande nattgäster efter ägarbytet har hittills varit noll. Och renoveringen fortsätter att dra ut på tiden. Samtidigt kan Arbetarbladet avslöja att Dragon Gate-ägaren har lämnat landet.

Annons

Först möts man av en mur. Den löper kring det enorma torget där en 20 meter hög staty av Guanyin - nådens gudinna - reser sig. På torget står en liten hoppborg. Det kostar 20 kronor att hoppa.

Solen steker och motorvägen dånar.

Intill borgen finns entrén till souveniraffären med porslinsvaser och terrakottakrigare, "made in China". Innanför butiken ligger restaurangen. Och ute längs torgets kanter, och inuti muren: museet med 200 terrakottakrigare i mänsklig storlek - kopior av dem på museet i kinesiska Xian.

Och så det som länkar ihop alltsammans, den pagodlika byggnaden upp i sommarskyn: hotellet med tillhörande konferenscenter. Kruxet är att inga konferensgäster eller turister kan bo där.

– Det är svårt att säga när allting öppnar, säger Kenny Li, vd för företaget som driver Dragon Gate, när han svarar i telefon från sin semester.

– Vi planerar att öppna hotellet efter årsskiftet. Det som återstår är ventilation och brandskydd. Sedan blir det besiktning. Det här är gamla hotellbyggnader. Vi har behövt installera helt nya system för värme, vatten och brandskydd. Det tar mer tid än man tror, säger han.

Idag har Dragon Gate - eller Eastern Expo Center AB - fem anställda i butiken och restaurangen. Fyra kinesiska arbetare jobbar tillsammans med svenska entreprenörer med att färdigställa hotellet, enligt Kenny Li.

Omsättningen 2011-2012 var fem och halv miljon kronor, vilket ger en fingervisning om att det är långt kvar till att tjäna in de omkring 200 miljoner som satsats på Dragon Gate.

Men enligt Kenny Li har pengar aldrig varit huvudsaken för ägaren Jingchun Li - ofta kallad Mister Li - som driver ett myggmedelsföretag i Kina, och som även har investerat i bankbranschen. Han äger enligt Kenny Li tio procent av handelsbanken i hemprovinsen Zhejiang.

Målet med Dragon Gate är att sprida kinesisk kultur. Att det blev just Älvkarleby har att göra med att Jingchun Li såg en svensk karta där landet tedde sig som en drake. I trakten kring drakens mage låg det nedlagda hotellet Älvkarlen.

När Dragon Gate-hotellet har öppnats ska kampsportsskolan och hälsocentret dra igång. Ekonomin då? Det är "inga problem", säger Kenny Li.

– Mister Li har hur mycket pengar som helst.

Exakt hur många som ska bo på Dragon Gate, vilken typ av gäster man tänker sig och hur marknadsföringen ska se ut är enligt Kenny Li inte klart.

– Vi ska börja planera det i september.

Målet, menar han, är att locka konferens- och turistgrupper från Sverige, men även från Kina, till de 54 rummen inredda i kinesisk stil.

För Älvkarleby kommun har det varit många turer om bygglov och miljöbrottsutredningar. Nu är tillstånden på plats. Förra våren reste en delegation från kommunstyrelsen till Kina och träffade Jingchun Li för att snabba på processen.

– Vi tycker ju att Dragon Gate ska bli klart, säger kommunstyrelsens ordförande Inga-Lil Tegelberg (S). Vi vill att det ska vara goodwill för kommunen, jag är rädd att det blir badwill efter ett tag. Att man skojar om det i negativa ordalag. Nu är man inne på fjärde året där det sägs att det ska öppna "till hösten", "till våren". Jag håller alla tummar. Jag tycker det skulle vara jättekul om det öppnade och blev en turistattraktion.

När Arbetarbladet undersöker ägaren till Dragon Gate, visar det sig att han inte längre är skriven i Sverige. Jingchun Li, som är 66 år gammal och har permanent uppehållstillstånd, har bott i Stockholm med fru och barn på deltid sedan köpet av hotellet. Fram till den 22 april i år var han skriven på en adress i Solna. Därefter står det "utvandrad" i skatteverkets papper.

– Det visste jag inte om. Den informationen har ingen gett till oss, säger Inga-Lil Tegelberg. Men det har inte någon betydelse för mig. För oss är det investeringen som är viktigt. Men jag hoppas att det här inte har med den att göra.

Enligt Kenny Li berörs inte Dragon Gate av Jingchun Lis flytt.

– Nej, det är på grund av reglerna. Eftersom att Mister Li bor kortare tid än sex månader per år här. Han har sin huvudverksamhet i Kina, men han är fortfarande i Sverige ibland.

Hur många anställda ska ni ha när hotellet öppnat?

– Vi ska börja planera den kommande hotellverksamheten i höst. Men jag tror att det kan bli omkring 10-15 personer.

Idag är personalen från Kina, hur kommer det se ut på hotellet?

– Till hotellet ska vi anställa svensk personal. Det blir folk i närheten, från Älvkarleby eller Tierp, säger Kenny Li.