Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordens fotoskola tappar YH-status

Nordens fotoskola och Fotoskolan STHLM kommer inte längre att få bidrag för att utbilda yrkesfotografer, efter ett beslut från myndigheten för Yrkeshögskolan som inte ser behovet av bildjournalister.

Skolorna uppfyller kraven som ställs på en yrkeshögskola men YH-myndigheten gör bedömningen att det inte finns något behov av bildjournalister.

Det är jättetråkigt eftersom vi vet att Nordens fotoskola är en bra utbildning. Men vi finns till för att tillgodose kompetensbrist i arbetslivet, och vi får inte utbilda till arbetslöshet, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på myndigheten, till Kulturnytt i Sveriges Radio.

Beslutet innebär att Nordens fotoskola Biskops Arnö inte kommer att ta in några elever till hösten.

Krisen i branschen är inte okänd, säger Mats Lundborg som är rektor på Nordens fotoskola men han tycker att beslutet bygger på en kortsiktig analys.

Vi kommer fortsätta behöva människor som är bra på att kommunicera i bild, säger Lundborg till SVT och tillägger att ett alternativ för skolan, om den mister bidraget även nästa år, är att göra om den till en folkhögskoleutbildning.

Även Filmarbetarutbildningen i Trollhättan mister bidraget, rapporterar Kulturnytt.