Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordman firar 20

Nordman firar 20 år som band med att ge ut ett nygammalt album. De gör också en omfattande turné, där de bland annat spelar i kyrkor. Men Gävle finns inte med på schemat.
– Vi har inte fått frågan, säger Håkan Hemlin.

I år är det 20 år sedan Håkan Hemlin och Mats Wester slog igenom med låten ”Förlist” från den självbetitlade debutplattan ”Nordman”. Med ”Vandraren” var succén ett faktum och Nordman stod i spetsen för den våg av etnopop som svepte över Sverige under 90-talet.

För att fira jubileumet släppte duon nyligen ”Patina”, ett avskalat album som består av ett urval av deras egna favoritlåtar från tidigare plattor och några helt nyskrivna låtar. Ihop med pianisten Dani Strömbäck och barockflöjtisten Claudia Müller har de arrangerat musiken enkelt och stämningsfullt.

– Det är tråkigt med ”Best of...” i dag, man kan ju lika gärna göra en lista på Spotify. Därför valde vi att spela in det här och göra det på ett annorlunda sätt. Vi ville göra låtarna så att text och musik kommer i centrum, säger Håkan Hemlin och förtydligar:

– Genom att vi tolkar dem annorlunda blir det ”mer” att lyssna på. I stället för att bara poppa på hela tiden, säger Hemlin som är trippelt aktuell i vår. Parallellt med en akustisk Nordman-turné gör han den uppskattade föreställningen ”Fragment av två liv” tillsammans med Jacob Gordin och i mars kommer hans självbiografi.

Boken, som sångaren skrivit tillsammans med Anders Tegnér, är intervjubaserad och bygger på både Hemlins egna berättelser och upplevelser från personer i hans närhet. I biografin kommer många personliga saker att uppdagas och han ser fram emot releasen med skräckblandad förtjusning.

– Det viktigaste är att jag får förklara och berätta själv. De flesta har bara läst om mig i tidningen, säger han.

Nu laddar han för boksläpp med en akustisk Nordman-turné där duon spelar låtarna från ”Patina”. Men det finns inga datum inbokade på hemmaplan i Gävle.

– Det är ingen som frågat om vi ville spela. Om vi har något emot att spela i Gävle? Nej, tvärtom!

Under turnén, som avslutas på måndag har duon besökt flera kyrkor och samarbetat med de lokala körerna.

– Många av våra låtar har använts till dop, bröllop och begravningar så de gör sig ganska bra i kyrkor. Mycket är också släppt som körnoter. Det har varit fantastiskt att ha körerna med.

Efter 20 år, är du inte trött på att spela ”Vandraren”?

– Nu när vi tolkat den på ett nytt sätt blir det annorlunda. Jag brukar berätta om min kommande bok innan jag spelar den och då får texten en ny betydelse när man framför den live.

– Sen är det ju så att spelar man inte den blir man ju lynchad.

Bör man se den här jubileumsplattan som ett avsked?

– Absolut inte! Tvärtom! Nu börjar vi om, vi skriver redan på ett nytt album. Nu väntar de kommande tjugo åren, sen kommer rullatorn fram.