Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noréns sympatiska ordplantor

”Min båt tyngs ner av skuggor” är en av de omkring fem hundra ”fragment” som ingår i Lars Noréns nya bok.

Annons

Boken är till formen en smula knepig, i det den är på gråsvart papper och den nästan vita texten svår att läsa utan bra ljus. Förmodligen är det ett sätt att grafiskt spegla titeln ”Fragment”. Jo, det är en läcker grafisk design Nina Ulmaja åstadkommit, men inte särdeles läsvänlig för den som inte har mycket skarp blick. Men, kanske är idén med texten tryckt i tunt vitt på gråsvarta sidor tänkt som svårtläst så att det verkligen blir fragmentarisk läsning. Synd, eftersom boken omfattar mängder av ordentligt intressanta meningar, fragment, eller varför inte repliker.

”Fragment” består som sagt av drygt fem hundra textade funderingar. De kretsar i mycket kring döden och ett barn, som förmodligen är författarens dotter.

.

Det är aldrig stilla nog

i blickarnas gravar

.

Ingen punkt någonstans i boken, utan öppna och öppnande repliker. Det känns en smula som att Norén ur en mycket tät textmassa, skurit ut fragment – eller repliker, för oss läsare att bygga vidare med och på. I jämförelse med den minst sagt textrika ”En dramatikers dagbok 2005–2012” (Albert Bonniers, 2013), erbjuder ”Fragment” eftertänksam och lyssnande läsning. Här finns ingen rusning, ingen textflod att simma emot. I stället små ordplantor att vattna och vårda. Sympatiskt. Fragmentet

.

”Jag vänder sidorna i boken, som om varje sida vore en natt”

.

gör att jag funderar hur det egentligen är med läsandet av denna poetiska volym. Och min svarsreplik till Norén blir: Orden på bokens sidor erbjuder nya dagar.

Somliga ”Fragment” är skrivna med tanke på att de ska ställas ut och ett sextiotal har tidigare ställts ut på Moderna Museet (2013), på affischer och i videosalen. Norén beskrev i samband med visningen på Moderna Museet med raden ”fragment är de broar som uppstår när katedraler faller samman” – en karaktäristik som stämmer väl också med boken ”Fragment”. Broarna som uppstår är belamrade med sparsmakade ordharanger att snubbla på och kliva över, att lyfta upp och betrakta i nytt ljus. Drygt fem hundra textade fragment att bygga vidare med, repliker att besvara.