Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normalt igen

Annons

President Bush steg ut ur Vita huset och vände sig mot Moskva: Respektera vapenvilan, dra bort trupperna och släpp fram humanitär hjälp. Annars förklarar vi Ryssland icke önskvärd som medlem i G8 och WTO. Europarådet får också se över sin medlemsmatrikel.

I Georgien körde då ryska stridsvagnar och lastbilar omkring som de ville, ett tag tog de vägen mot Tblisi. En rysning i den västliga världen; går ryssen in i Georgiens huvudstad?

Är detta den Putin vi valt att alliera med, och köpa olja och gas av? Och hur går det nu med axeln Moskva-Washington och kriget mot den internationella terrorismen?

Nästa fråga lyder: Om detta samarbete syftar till att hejda bin Ladin, radera ut al-Qaida och desarmera islamistisk terror, vad gör vi då med den ryska terrorn i Georgien och de amerikanska övergreppen i Irak?

Föreligger någon motsättning, eller är det som pågår ännu en del i det brutala hyckleriet som sätter Rysslands oljekällor och USA:s oljeberoende före politisk anständighet och stabilitet, den georgiska befolkningen och de hundratusentals döda i Irak?

Ryssland har förlorat ansiktet säger Carl Bildt, han som bara för några månader sedan växlade in sina insatser i den ryska gas- och oljeindustrin i reda pengar.

Moskva då och nu skiljer sig inte mer än att Bildt valde pengarna före någon slags anständighet; en betydande västpolitiker ställer sig fri från alla misstankar om att identifieras som involverad i den ryska oljeindustrin.

Nu talar han som en relik från kalla kriget; det ryska imperiet tar sig friheter och mot dessa övergrepp måste den fria världen agera. Han tänker väl sig isolering, utfrysning och indragna kontakter. En tillfällig politisk järnridå i lättmetall, tills allt lugnat ner sig.

Sedan, när Sydossetien och Abchazien i praktiken lagts under Moskvas styre och Georgien ryckts upp ur sin politiska aningslöshet, kan det mesta återgå till business as usual.

Det tjänar alla på, inte minst de centraleuropéer som värmer sig vid sina kaminer. De fylls på med gas som snart flyter fram i ledningar utanför Gotland.

Ingen har något att vinna på att försöka isolera Putins nya rike. Få tjänar på omdragna gränslinjer mellan Europas demokrati och Rysslands krympande men politiskt och affärsmässigt motiverade intresse-sfär. Så låter de som av tvång agerar nyrealistiskt.

Och Washington godtog ju den ryska terrorn mot tjetjenerna, den formulerades bara om till tjetjensk terror lierad med den internationella terrorismen.

Nu skrivs ansvar ut för kriget; det lastas helt över på Ryssland. Putin lurade den egendomlige och labile Micheil Saakasjvili i fällan, en taktiskt och militär seger för den utstuderade maktspelaren i Kreml. Så ser efterskriften ut.

Vad Saakasjvili hade väntat sig efter intåget i Sydossetien är oklart, men igår anklagade han USA för att ”nästan” ha gett Putin ”grönt ljus” för att falla in i Georgien. Saakasjvili vill ha hårdare tag mot ryssen, den amerikanska mjukheten duger inte, säger han.

I veckan skickar Bush sin utrikesminister till Tblisi för att lugna ner presidenten och försäkra Georgien om fortsatt stöd. EU sänder hjälp och observatörer, men ställer in några gemensamma möten.

I nästa månad eller så har allt återgått till den sortens affärsmässiga normalitet som ger fortsatt samarbete Moskva-Washington-Bryssel mot den ”internationella terrorismen”.

Mer läsning

Annons