Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fröken Sverige" inget nytt i Gävle – Berna Roth fotade fröknar för 100 år sedan

Siv Åberg tog titeln 1964, Hanna Louise Haag Tuvén 2017. Men redan för hundra år sedan hade unga damer från Gävle kunnat konkurrera om titlarna Fröken Sverige och Miss World Sweden.

Annons

Tusentals Gävlebor har stått modell för fotograf Berna Roth som var verksam i Gävle i över femtio år. Hon öppnade ateljé i hörnet av Drottninggatan och Norra Köpmangatan 1911. Högst upp under takåsarna fanns studion där ljuset från takfönstren skänkte ett fint skimmer över de som blev avporträtterade. Många namn ur stadens societet; till exempel cirkusprinsessan La Bella Ingeborg, operasångaren Josef Herou och stadens första kvinnliga läkare, Helga Fick.

Men de flesta var vanliga Gävlebor.

Fröken Stenberg, Fröken Berthil och Fröken Selma Våhlström

Att bli förevigad var en stor händelse för hundra år sedan. Det framgår särskilt tydligt i den rika samlingen av unga fröknar. Alla är uppklädda i det allra bästa som finns att tillgå i garderoben. Håruppsättningarna är både djärva och omsorgsfulla. Eftersom exponeringstiderna var långa är det sällan som det förekommer leenden på bilderna. Det sägs att Berna Roth var så skicklig att det på sin höjd krävdes två plåtar för att resultatet skulle bli tillfredställande.

LÄS OCKSÅ: Hanna från Gävle upptäcktes i tvättstugan – vann Miss World Sweden

Bernhardina Roth föddes på gården Leknäs i By socken i Dalarna 1885. Fotograf var ett yrke som lockade många kvinnor runt sekelskiftet och hon föll tidigt för fotografikonsten. Efter att ha praktiserat hos hovfotografen Ateljé ­Jaeger i Stockholm flyttade hon till Gävle där hon skaffade bostad på Staketgatan och startade egen verksamhet.

Fru Sylvander, Dagmar Pettersson och Aina Roseliuss.

Berna Roth var noggrann att i dagböcker notera namn och titlar på alla som hon fotograferade. Barn var det däremot inte så viktiga att erinra. Hon kallade dem antingen Putte eller Lisa.

Efter sin död i maj 1956 levde ateljén vidare till 1964 tack vare assistenten Aina Rask. Fotograf Gimlin köpte ateljén och lämnade alla negativ till länsmuseet där de hamnade på vinden några år innan kommunarkivet tog över.

Fröken Brodin, Fröken Egelin och Fröken Lisa Ekdahl.

Berna Roth har lämnat efter sig mellan 60 000 och 80 000 glas­plåtar som sedan några år tillbaka görs tillgängliga för allmänheten genom digitalisering.

I kommunarkivet finns närmare 10 000 bilder inlagda som bär hennes signatur. Hon har avbildat byggnader och händelser men den absolut största delen är porträttbilder. Många på stadens skönheter anno dazumal.

Fröken Södergren, Fröken Lily Fock, Fröken Lisa Ekdahl och Fröken Forsling.

Mer läsning

Annons