Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ändrar sig förskolechefen

Förskolechefen backar – Sandra Nyberg beviljas nu mer förskoletid till barnen.
– Det underlättar för oss, säger hon.

I måndags berättade Arbetarbladet om Sandra Nyberg, 28 år, som blev ensamstående med två små barn när hennes särbo dog i en bilolycka i september förra året. Sandra kämpade för att barnen skulle få rätt stöd i sorgen, samtidigt som hon jobbar 60 procent på Gävle sjukhus. Men när hon sökte om några extra timmar barnomsorg i månaden fick hon nej av två förskolechefer och uppmanades i stället att vända sig till socialförvaltningen och ansöka om familjehem.

– Det kändes som en kränkning mot mig.

På tisdagen, efter Arbetarbladets artiklar, fick Sandra ett nytt besked.

– Jag blev inkallad till förskolechefen och vi hade ett bra samtal. Jag fick ett helt annat bemötande den här gången. Hon sa att det inte var några problem att lämna Noel, eftersom alla treåringar omfattas av allmän förskola. Nu ska han få vara i förskolan 15 timmar i veckan; tisdag, onsdag och torsdag.

Sandras dotter, Emmy, får däremot vänta till dess att hon fyller tre år.

– Det gör inget för det är lättare att ordna barnvakt åt ett barn, om det skulle behövas. Min farmor orkar passa ett av barnen, men att ha båda samtidigt blir för mycket för henne. Nu slipper barnen vara hemma alla vardagar de veckor jag jobbar helg.

Sandra Nyberg är både lättad och förvånad över det nya beskedet.

– Det var visst inte så krångligt, trots allt. Men jag var tvungen att prata med två förskolechefer och gå ut i tidningen innan jag fick rätt. Dessutom verkar det som att vi har haft rätt till 15 timmar hela tiden, jag förstår inte varför de inte sa det från början. Om de bara hade följt reglerna hade det inte behövt bli en sådan stor grej.

Sandra fick också erbjudande om dag- och nattförskola.

– Vi har inga planer på att byta i nuläget. Jag och barnen trivs bra med den förskola vi har nu, verksamheten fungerar bra och personalen är fantastisk.

Har du fått någon ursäkt?

– Nej, men jag är tacksam för att det ordnade sig till slut.

Enligt Anita Persson, chef för alla förskolor i Sandvikens kommun, handlar det inte om att de har ändrat uppfattning.

– Det handlar snarare om ett missförstånd. Alla barn som har fyllt tre år har rätt till förskola 15 timmar i veckan. Jag kan inte svara på varför hon inte har nyttjat den rättigheten.

Kommer ni att be henne om ursäkt?

– Förskolechefen har redan pratat med henne och Sandra har inte krävt någon ursäkt. Vi har kvar samma ståndpunkt; behöver man mer avlastning än vad förskolan kan ge ska man vända sig till individ- och familjeförvaltningen.