Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är apornas nya hem invigt

/
  • Furuviks Ing-Marie Persson guidade folk i orangutangernas nya hus med den unika forskningsstationen. Där ska Igges och Naongs tankeverksamhet och beteende studeras i detalj av forskare från Lunds universitet.
  • Furuviksparkens vd Tom Widorson välkomnade flera prominenta gäster till invigningen av det nya
  • Sten Halseth, vd i Sparbanksstiftelsen Nya, invigde orangutangernas Asienhus i Furuviksparken. Satsningen har blivit möjlig mycket på grund av stiftelsens bidrag på 3 miljoner kronor.
  • Mathias Osvath, forskare på Lunds universitet, har sedan länge ett samarbete med Furuviks Ing-Marie Persson. Det har nu lett till att universitetet öppnat en forskningsstation i det nya orangutanghuset i
  • Josep Call, professor på världens största primatforskningsstation i tyska Leipzig, ser fram emot samarbeten med den nya forskningsstationen i Furuvik.
  • Mathias Osvath är föreståndare för Lunds universitets nya primatforskningsstation i Furuviksparken.

Ska jag verkligen bo här? Så såg Furuviks gravida orangutanghona Igge ut att tänka när hon storögt bevittnade invigningen av sitt eget och Naongs nya påkostade hem med världens fjärde största primatforskningsstation.

Annons

Många prominenta gäster var på plats när Furuviksparkens storsatsning "Apornas värld" invigdes i går. Det var höjdare från kommunen, näringslivet och forskarvärlden som skålade i champangeglas och klippte invigningsband. Den enda huvudpersonen som inte visade sig var orangutanghanen Naong. Han har nämligen inte riktigt bott in sig i det nybyggda aphuset för orangutanger och gibbonapor i djurparkens Asiendel där han och Igge flyttade in i tisdags.

– Igge har tagit det fantastiskt bra med flytten till nya huset. Naong är lite blyg och håller sig undan ett tag till innan han visar sig, förklarar apskötaren Ing-Marie Persson.

Hon är i allra högsta grad inblandad i det forskningssamarbete mellan Furuviksparken och Lunds universitet som har lett till att Skandinaviens första forskningsanläggning för studier av människoapors tänkande nu finns inrymt i orangutangernas hus. Även forskningsstationen invigdes i går av föreståndaren Mathias Osvath.

– Mer osminkad än så här blir inte forskningen eftersom allt vi gör kan ses av besökarna som går förbi här, säger han.

Tanken med forskningsstationen är att man genom att studera våra närmaste släktingar aporna ska kunna kartlägga utvecklingen av det mänskliga tänkandet. Forskarna ska testa orangutangerna i bland annat bildförståelse och att härleda läten till bilder. De ska även studera hur en apa ser på andra apor.

– Någon gång till hösten räknar vi med att komma igång med forskningen ordentligt. Det beror lite på Naong, säger Mathias Osvath.

Om något år ska även Furuviks schimpanser få en likadan anläggning.

– Djuren får använda hjärnan och tänka, men allt sker på deras egna villkor. Det här är jättehäftigt för alla, parken, universitetet, djuren och alla besökare, säger Ing-Marie Persson lyckligt.

Med på invigningen fanns också professor Josep Call från världens största primatforskningsstation i Leipzig i Tyskland. Han besökte Furuvik för första gången och ser intressanta möjligheter till samarbete i framtiden.

– Jag är glad att vi har fått en ny partner och kan bedriva forskning på olika ställen i världen. Kombinationen mellan djurpark och forskning gör att folk får en bättre förståelse och det är viktigt, säger han.

Mer läsning

Annons