Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är beslutet klubbat – Källö läggs ner

Nedläggningen av Källöskolan klubbades igenom på fredagen. Beslutet innebär att samtliga elever i högstadiet samlas på Lillhagsskolan 2012.


Redan i år lägger kommunen ner Holmsunds förskola. Eleverna flyttas till Källögården.

Precis som många föräldrar och elever har befarat lägger kommunen ner Källöskolan. Eleverna på skolan samlas i stället på Källmursskolan, som på sikt blir en F–6-skola (förskola till årskurs 6). Slutligen flyttas eleverna i högstadiet över till Lillhagsskolan, som ska rustas upp för 75 miljoner kronor.

Totalt satsar kommunen 98 miljoner kronor i den nya skolorganisationen.

Frågan har beretts under snart ett år. På fredagen höll barn- och ungdomsnämnden ett extra sammanträde där det enda beslutsärendet var frågan om en ny skolorganisation i Bomhus. Sammanträdet var öppet för allmänheten.

Renoveringen av Lillhagsskolan startar tidigast 2011 och först ett år senare upphör Källmurskolan att vara en högstadieskola.

Den första förändring som sker är nedläggningen av Holmsunds förskola och det sker redan i år. Eleverna flyttas över till Källögården. I år flyttas även särskolan för F–6 till Lillhagsskolan

Jens Leidermark, s, barn- och ungdomsnämndens ordförande, tycker att det är skönt att beslutet är fattat. Men han förstår de föräldrar och elever som är besvikna.

– Det har varit jobbigt och det känns som om man kränker människor. Arbetet har tagit hemskt mycket tid och kraft, säger han.

Genom nedläggningen av Källöskolan minskar barn- och ungdom sin kostym. Enligt kommunens prognos sjunker elevtalet från 1 436 till 1 248 fram till 2013.

– Gör vi ingenting får vi större lokaler än vad vi behöver och det är bättre att lägga resurser på undervisning i stället för lokalkostnader, säger Leidermark.

Beslutet fattades efter en viss dramatik. Albert Gibbs, v, barn- och ungdomsnämndens vice ordförande, sade i ett uttalande några timmar innan sammanträdet att han ansåg att hela ärendet borde återremitteras. Med hans röst skulle högeralliansens förslag om en återremittering ha gått igenom.

Men vid sammanträdet förklarade han sig jävig – då hans fru jobbar på en av skolorna – och lämnade rummet. Hans ersättare lade sedan sin röst på vänstermajoritetens förslag.

Alliansens ledamöter var märkbart irriterade efter sammanträdet. Flera av dem sade att de aldrig hade varit med om något liknande.

– Albert Gibbs gav föräldrar och elever hopp när han uttalade sig, men så gör han en kovändning under sammanträdet, säger Karin Andersson, c.

Mats Ivarsson, fp, och Morgan Darmell, m, tror att det blir svårt att driva en bra politik i fortsättningen. Situationen är spänd efter Gibbs hel-omvändning.

– Han har deltagit i beredningen av ärendet och det har inte varit tal om jäv då, säger Darmell.