Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det annat somär viktigt för ”Mattan”

Mats ”Mattan” Pettersson firar hellre 50-års
dagen i ett snöigt Prag än på en soldränkt paradisö i Thailand.


– Prag är ett häftigt ställe att vara på. Jag dras mer till storstäder än till sandstränder.

Annons

Mattan blickar ut över hela Prag från huset på höjden där han och familjen bor under vistelsen. Slottet, katedralen, Dukla Pragstadion och de andra landmärkena ligger insvepta i ett vintrigt soldis. Det är fjärde gången Mattan besöker Prag. Han fascineras av de historiska byggnaderna och de orörda gatumiljöerna.

– Men det har säkert ändrats en hel del sedan jag var här första gången 1987. Nu reser sig byggkranar över stan, berättar han.

Det har hänt en del med Mattan också sedan 1980-talet. På den tiden var han aktiv i diverse vänsterorganisationer och det var så han började sin bana som konsertarrangör.

1988 var Mattan med och startade kulturföreningen Lättings, där han under flera år bidrog till en lång rad musikupplevelser för Gävles rock-, jazz- och bluesíntresserade. Han fortsatte arrangera konserter i föreningen Gumbo en bit in på 2000-talet.

– Det var kul att få ta dit vilken musik man ville. Det blev sånt man själv ville höra, säger Mattan.

Han har aldrig spelat själv men levt med musiken så länge han kan minnas. På senare tid har han dock tappat lusten att boka artister och fixa konserter. Jobbet på Green Cargo kräver mer energi än tidigare, och när Mattan är ledig tar han hellre ett dopp på Fjärran Höjder med dottern än kliver runt bland sladdar och pratar med musiker.

– Sedan Sissel kom har jag inte känt mig motiverad. Jag orkar inte hänga med i musiksvängen längre och hålla reda på vad som är bra.

Mattan tycker att han är en bättre far nu än när han fick barn första gången vid 26.

– Det känns rätt bra att få barn när man är tryggare med situationen och mer närvarande. Livet utanför drar inte lika mycket längre, så jag störs inte av det jag missar, säger han.

– Nu är jag nöjd om jag får sitta på puben en lördagseftermiddag eller gå och skrota i någon antikaffär ibland.

Mattan gillar gamla böcker och föremål som åldrats med värdighet. Att hans eget antikvärde ökar är inget han direkt grubblar över, men han tycker att 50 år låter rätt mycket.

– Jag minns när pappa fyllde 50. Vad många gubbar det var där!

– Mina döttrar Hanna och Ina och min barndomsvän Peter kommer ned. På eftermiddagen går vi nog på U Fleku, som är en ölhall från 1400-talet med eget bryggeri. Det är nog det mest turistiska man kan göra vid sidan av klockspelet i Astronomiska uret. Senare på kvällen går vi ut och äter på den romska restaurangen Gitanes. Det är min bror som bor i Prag som rekommenderat den.

– Att vi fick komma hit till Prag och bo hos Benny och Kajsa är present nog.