Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det fullt i Sandbacka Park

Sandbacka Park är nu fullbelagt till sista kontorsstolen. Flera företag köar för att få expandera eller komma in i huset.
För att det ska bli en fortsättning måste företagsparken snabbt få en ny ägare.
Som ett första steg mot en försäljning väntas kommunen i höst placera fastigheten i ett aktiebolag.

I Sandbacka Park finns det i dag ett 50-tal företag med drygt 800 anställda.

Men antalet personer som jobbar i huset hade kunnat vara betydligt större om inte utbyggnaden stoppats av den kammarrättsdom som klargjorde att kommuner inte får syssla med uthyrning av kommersiella lokaler.

– Det är inte bara fullt. Vi har till och med kö. Det är ett jättestort bekymmer att företag som finns i fastigheten och behöver expandera inte får möjlighet att göra det, säger kommundirektör Svante W Nordh.

Behov av att anställa

En av de hyresgäster som har växt och som fortsätter att växa är Sandviks Systems Development.

Tillsammans med Sandviks andra IT-bolag, Information Technology, har bolaget i år anställt 50 personer och har behov av att anställa ytterligare 90 personer.

Enligt tidningen Sweden Computer är det framför allt projektledare och IT-arkitekter som Sandvik ser ett utökat behov av.

Något som ytterligare stärker bilden från den senaste veckans nyhetsrapportering om att hundratals mindre kvalificerade jobb i rasande takt nu växlas mot ett lägre antal nya högkvalificerade tjänster.

I avvaktan på den nya lagstiftningen som väntas göra det möjligt för kommuner att bygga och hyra ut lokaler har Sandvikens kommun sedan länge öppnat för en försäljning av Sandbacka Park.

Nästa steg – bilda bolag

Men de intressenter som funnits har inte varit beredd att betala den dryga kvartsmiljard som Sandvikens kommun investerat i fastigheten med lånade pengar.

– Jag tror inte heller att de som är intresserade vill köpa en fastighet. De vill köpa ett bolag, säger Svante W Nordh.

Kommunens nästa steg väntas därför i höst bli att bilda ett aktiebolag som Sandbacka Park placeras i. Därefter tas nya kontakter med tänkbara intressenter som erbjuds köpa aktier i bolaget för att bli ensam ägare eller delägare tillsammans med kommunen.

– Utvecklingen på fastighetsmarknaden med höjda räntor och nedskrivna värden talar dock inte till vår fördel, medger Svante W Nordh.

För att hitta en köpare måste Sandvikens kommun förmodligen vara beredd att sälja bolaget till ett pris som understiger den egna investeringen.

Något som innebär att kommunen köper sig ur Sandbacka Park.

– Det blir i så fall en politisk fråga att ta ställning till, säger Svante W Nordh.