Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det sluthandlat på Ikea också – vill kunna använda kontanter

Åhléns i Gävle slutade ta emot kontanter. Då slutade vi att handla hos dem. Numera går hela familjen till Kicks eller H&M istället.

Nu ska även Ikea bli kontantfritt från och med första oktober. Igår gjorde jag och maken vårt sista inköp där. Hädanefter blir det Mio, Sängjätten eller Jysk istället.

Nej, vi är varken lastgamla, bakåtsträvande eller teknikfientliga - tvärtom, maken arbetar som IT-tekniker. Just därför vet han mycket väl hur känsligt ett helt elektroniskt databaserat betalsystem kan vara. Om nätet ligger nere kan inga betalningar genomföras om butiken inte accepterar kontanter. Tänk om det skulle hända på Ikea under julruschen?

Tänk om det skulle bli ett långvarigt avbrott på grund av hackerangrepp eller liknande? Det är inte alls orealistiskt. Vi behöver faktiskt kunna använda kontanter.

Tänk om det skulle bli ett långvarigt avbrott på grund av hackerangrepp eller liknande? Det är inte alls orealistiskt. Vi behöver faktiskt kunna använda kontanter. Och nu när sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel i Sverige har vi också rätt att få bestämma själva hur, när, om och var vi vill använda dem.

Personligen betalar jag kontant för att jag inte vill att varenda inköp jag gör ska registreras och synas i ett kontoutdrag. Och nej, jag har inget att dölja, jag har rent mjöl i påsen. Men jag anser att det är min ensak om jag handlat på apoteket eller systembolaget, det behöver inte bankerna veta. Maken och dottern är av samma åsikt, plus att vi alla tänker på de många äldre som faktiskt inte kan hantera kort och personligt bank-id. Att använda kontanter är för oss ett ställningstagande för att visa att vi faktiskt behöver värna valfriheten.

 

Rose

LÄS fler insändare här:

Om valet: Hur kunde det bli så här?

Jag orkar och vill skapa ett större vi!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare