Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Orarna naturreservat

/

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att ön Orarna ska bli naturreservat. Området är hem för många sällsynta växter och djur, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons

I dag beslutade Länsstyrelsen att Orarna blir naturreservat.

Reservatet är 1100 hektar stort och ligger nio kilometer från centrala Gävle. Området är helt oexploaterat av bebyggelse. Det är också ovanligt artrikt, med många sällsynta växter och djur.

Orarna är den största ön i Gävlebukten.

– Arbetet med att skydda Orarna har pågått många år. Området som ligger alldeles utanför Korsnäsfabriken är väl känt bland naturintresserade runt Gävle. Utöver stora vattenytor och den 250 hektar stora huvudön Orarna ingår 130 mindre öar och grynnor, säger Peter Ståhl, ekolog på Länsstyrelsen.

"Det finns angörningspunkter och rastplatser, bland annat på ön Leharen. Där finns också en gammal försvarsanläggning som går att besöka när ön inte är häckningsplats för skarv. Skötseln av de breda strandängarna på sydsidan av huvudön har redan påbörjats och under sommaren betar nu kor på de nyrestaurerade stränderna" skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Här finns länets rikaste förekomst av majviva och orkidén flugblomster. På senare år har även sällsynta och märkliga marksvampar som brandtaggsvamp och lilaköttiga taggsvamp hittats på, säger Peter Ståhl.

På Gävle kommuns hemsida står det om Orarna:

"Öns naturförhållanden med rikt differentierade strandängar och kalkfuktängar har ingen motsvarighet i länet och kanske inte ens i landet, förutom på Öland och Gotland".

Annons