Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Pia öppen för andra vägar än pelargonens

/
  • ”pelargonist” och ekonom. Pia Walldau s samling av gamla svenskapelargoner har stadigt växt över de 16 år hon drivit Bergabacken. I år presenterar Bergabacken flera nyheter: Geddeholm, Olles Kristin och Fjällbyn, vilka kan spåras minst 50 år tillbaka i tiden.

Vägen till Bergabackens levande pelargonmuseum i Torsåker gick om mammas intresse för krukväxter och pappas kolonilott i Katrineholm. Parallella studier vid Handelshögskolan i Stockholm och Bro Trädgårdsskola, arbete som konsult i Afrika, bostad i Torsåker, arbete i Sandviken och Gävle. Och mamma Iris Måbacka som Pia nästan vårdade ihjäl en vinter i matkällaren.

Annons

För att få kunskap om pelargoner tog Pia kontakt med en botaniker i Lund, blev ”pelargonist” och reste 1995 till pelargonernas England för att köpa sticklingar.

Med sig hem hade hon ett 40-tal sticklingar av sorter som inte fanns i Sverige då, så som Appleblossom Rosebud. Därefter följde pelargonutställningar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Hälsingland.

Och sticklingar.

Och som hobbyverksamhet försäljning av pelargoner medelst postorder.

Parallellt med jobbet som ekonom vid Sandvikens sjukhus, primärvården och senare Gävle sjukhus lät Pia bygga ett professionellt växthus med verkstad, postorder, butik och kafé.

– Sedan ville jag satsa mer helhjärtat på Bergabacken och sökte, och fick, tjänstledigt.

I dag består Bergabackens levande pelargonmuseum av drygt 300 kvadratmeter pelargonliv och är känt vida kring.

– Jag gillar att förverkliga drömmar. Ingen av mina vänner blev förvånade över att Bergabacken blev så stort.

Pias samling av gamla svenska pelargoner har stadigt växt över de 16 år hon drivit Bergabacken. I dag består samlingarna av 450 sorter.

– Det är alltid lika fascinerande att få ett nytt pelargonskott och del av dess historia, säger Pia och serverar oss kaffe och pelargonkaka i lusthuset i kaféets trädgård.

I år har Bergabacken presenterat flera nyheter: Geddeholm, Olles Kristin och Fjällbyn, vilka kan spåras minst 50 år tillbaka i tiden.

Det doftar, men framför allt lugnar pelargonsamlingen i Pias levande museum, och stillheten är lika välgörande som pelargonkakan god.

– Många delar i livet ska samordnas nu, och det känns som om tiden är rätt för att minska på verksamheten, reflekterar Pia. Nu får jag känna efter, lyssna inåt och se vad som händer.

Bergabackens omkringliggande landskap är vidsträckt och öppet, som om det skapats för att öppna sinnena för det ännu okända.

– Bergabacken kommer att finnas kvar, men inte i samma omfattning. Jag har fyra år till pension och längtar efter att få gå upp i något nytt igen; borra riktigt djupt.

Och ”något”, det kan vara landstingssiffror.

Eller ännu en krukväxt. Eller lökar. Eller perenner ...

Ty sådan är Pia. Passionerad, grävande och drivande.

Mer läsning

Annons