Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Selma en liten kelgris

/

På måndag fyller Selma "Persson" fyra månader. En dag hon kommer att fira med fosterföräldrarna Ing-Marie och Johnny Persson, blivande adoptivmamman Linda och halvlåtsassyrran Manda.

Annons

Varje dag i Selmas liv har länge varit en tilldragelse värd att firas utifrån den tidiga separationen från sin biologiska mamma i Kolmården, och den stora känslighet för infektioner hon kom till Furuvik med i juli, blott 13 dagar gammal.

Det är fortfarande Ing-Marie som är huvudpersonen i Selmas liv - precis som hon var för Manda som blir fyra år i år - men Selma träffar Linda så gott som varje dag.

Senast vi träffades var i juli. Då var det viktigaste i Selmas liv att skyddas från infektioner och att få hjälp att bli en riktig schimpans; genom umgänge med, dock i småportioner, parkens andra schimpanser.

- Selma har hittills klarat två förkylningar och är mycket tidigare i utvecklingen än Manda, antagligen för att hon har sånt humör. Medan Manda är nästan bara snäll hon.

Och apropå fylla år, så blir Santino - som var den som lärde upp den då 24-åriga Inga-Marie i konsten att "prata med schimpanser" - 30 i år.

- Jag sov tillsammans med Santino när han kom ny till oss och måste bo i karantän, berättar Ing-Marie, och pussas med Selma.

Redan när Ing-Marie träffade Selma första gången bedömde hon hennes överlevnadsförmåga som god. Liksom hon snabbt såg att Linda skulle bli en lika god och kärleksfull adoptivmamma till Selma som hon är för Manda.

Selmas riktiga mamma var däremot inte mogen föräldrarollen, och det var därför som Kolmården kontaktade Ing-Marie.

Selma än klättar, än krånglar sig in i hängande kullerbyttor och kommer ut utan att tappa taget om Ing-Maries händer, än vill kelas och pussas.

Ing-Marie tror att Selma väger en tre kilo idag, och "hon har också växt på längden".

- Det var länge sen vi vägde henne nu, eftersom hon inte står stilla på vågen.

Å andra sidan är det inte längre nödvändigt att väga och mäta för att hålla koll på Selmas utveckling.

- Hon har redan fått en massa tänder, även oxlar, både upp i och ner i, säger Ing-Marie och pussar och duttar med Selma, så har hon börjat med smakportioner banan, vilket också är tidigt.

Ing-Marie vet inte till sig av kärlek, bus och stolthet, och kan inte ta ögonen från Selma.

Vi pratar lite om moderskänslor. Om barn - "Johnny och jag k-a-n få barn, men sa vi väntar till 30, och 35, och plötsligt var jag 54 .". Om den olagliga jakten på björnhonor med diande ungar. Om att dela säng med en schimpans. Och om Selmas första möte med parkens besökare första, andra, tredje och sista advent.

- Vi har julmarknad då och mellan 16 och 17 kommer jag att sitta i schimpanshuset med Linda, Manda och Selma så att Gävleborna riktigt får bekanta sig med henne.

- När hon känner för det, då nyfikenheten på Linda tagit över. Det löser sig självt.

Men en mycket nära släkting kommer Ing-Marie att fortsätta vara. Det visade inte minst Manda, som kastade sig om Ing-Maries hals så fort hon och Selma steg på i schimpanshuset, i går.

Annons